Hispaania peaminister taotleb eriolukorrale kuuajalist pikendust

Copy
Valitsusevastane meeleavaldus Madridis, kus koroonapiiranguid pole veel lõdvendatud.
Valitsusevastane meeleavaldus Madridis, kus koroonapiiranguid pole veel lõdvendatud. Foto: ZUMAPRESS / ScanPix

Hispaania valitsus taotleb eriolukorrale umbes kuuajalist pikendust seniks, kuni kestab koroonapiirangute lõdvendamine, ütles peaminister Pedro Sánchez täna.

«See peaks jääma viimaseks eriolukorra perioodiks ja kestab seni, kuni me lõdvendamisega lõpuni jõuame. Seetõttu on see 15-päevase pikenduse asemel umbes kuu pikkune,» ütles peaminister televisioonipöördumises.

Juhul kui parlament ettepaneku heaks kiidab, kestab eriolukord, mis praeguse seisuga peaks lõppema 24. mail, kuni juuni lõpuni.

Liikumispiirangud kuulutati välja 14. märtsil, et pidurdada koroonaviiruse levikut Hispaanias, kus oli üks maailma hullemaid haiguspuhanguid. Praeguse seisuga on riigis tuvastatud pea 27 000 koroonasurma ning üle 230 000 nakatumise.

Umbes 47 miljonilise elanikkonnaga riigis kehtestatud piirangud olid ühed maailma rangeimad, kuid nüüd on neid lõpuks vaikselt leevendama hakatud. Protsess peaks kestma juuni lõpuni.

Hiljutised andmed näitavad pandeemia vaibumise märke: viimase ööpäeva koroonasurmade arv langes 102 peale, mis on viimase kahe kuu madalaim ning äärmiselt madal võrreldes 950 surmajuhtumiga pandeemia haripunktil 2. aprillil.

Hispaania rahvas on piirangute leevendamist nautinud 11. maist saadik, mil avati kohvikute terrassid ning lubati koguneda kuni 10 inimese suurustes gruppides.

Need vabadused ei kehti veel aga pandeemiast kõige hullemini räsitud piirkodades nagu Madridi ümbrus ja Barcelona.

Valitsuse otsus hoida Madridi niinimetatud ettevalmistavas faasis vallandas kohalike võimude pahameele, kes süüdistasid keskvalitsust poliitilistes mängudes ning ähvardasid isegi õiguslike meetmetega.

Viimasel korral, kui Sáncheze valitsus meetmeid pikendada soovis, olid selle vastu tema parempoolsed oponendid, kes ähvardasid pikendamise blokeerida, kuigi lõpuks võeti see siiski vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles