Briti valitsus kaitseb väidetavalt piiranguid rikkunud nõunikku

Copy
Dominic Cummings.
Dominic Cummings. Foto: AFP / Scanpix

Briti valitsus tõrjus eile üleskutseid vallandada peaministri nõunik Dominic Cummings seoses süüdistustega, et ta ei järginud koroonaviiruse leviku ohjeldamiseks  kehtestatud piiranguid, reisides haigusnähtudega läbi riigi.

Cummingsit, kes teatas sümptomitest 30. märtsil, nähti päev hiljem oma pojaga vanematekodu lähedal Inglismaa kirdeosas Durhamis, mis asub 400 kilomeetri kaugusel Londonist. 

23. märtsil jõustunud valitsuse juhtnööride kohaselt peavad kõik sümptomitega inimesed isoleerima end oma kodus. Ja üle 70-aastased inimesed, nagu Cummingsi vanemad, ei tohi vastu võtta külalisi. 

Briti opositsioonilise Tööpartei sõnul näitas Cummingsi tegevus, et ta peab end seadusest kõrgemal olevaks. 

«Avalikkus on selle pandeemia ja piirangute ajal toonud erakordseid ohvreid. Ei saa olla ühtesid reegleid neile, kes neid kehtestavad, ning teisi Briti rahva jaoks,» lausus leiboristide juht Keir Starmer.

Liberaaldemokraatide liidri kohusetäitja Ed Davey aga ütles, et kui Cummings on reegleid rikkunud, peab ta «tagasi astuma».

Ning Šoti Rahvuspartei juht Briti parlamendis Ian Blackford postitas Twitterisse sõnumi: «On selge, et  @BorisJohnson peab Dominic Cummingsi vallandama.»

Anonüümsust palunud minister ütles Daily Telegraphile: «Ta peab minema. See on lihtsalt ülbus.»

Kuid peaminister Boris Johnsoni pressiesindaja väitis, et Cummings tegutses vastavalt koroonaviiruse juhtnööridele.

«Kuna tema naine oli arvatavalt koroonaviirusega nakatunud ning oli väga tõenäoline, et ka ta ise haigestub,  oli Dominic Cummingsi jaoks oluline tagada, et tema noore lapse eest saaks korralikult hoolt kantud,» ütles pressiesindaja.

Cummings eitas ajalehes Guardian ilmunud teateid, mille kohaselt oli politsei sel teemal otse tema või perekonnaga rääkinud.

Sellegipoolest kinnitasid Durhami politseinikud reedel, et nad said 31. märtsil vihje Londonist sellesse linna sõitnud inimese kohta.

«Sellel aadressil oleva maja omanikega võtsid ühendust ametnikud, kes kinnitasid, et asjaomane isik oli kohal ja viibis osas majast eneseisolatsioonis,» teatas politsei.

Kolleegid valitsusest ruttasid Cummingsit kaitsma. «Kaks koroonaviirusesse nakatunud mures vanemat hoolitsesid oma väikese lapse eest,» kirjutas Twitteris välisminister Dominic Raab. 

«Need, kes soovivad seda nüüd politiseerida, peaksid pikalt peeglisse vaatama,» lisas ta.

Nõunik on olnud Briti poliitikas väga lõhestav tegelane, juhtides muu hulgas 2016. aasta edukat Brexiti kampaaniat. 

Kui Johnson eelmisel aastal peaministriks valiti, tõi ta Cummingsi oma peamiseks nõunikuks.

Suurbritannia on Euroopa riikidest uue koroonaviiruse tagajärjel enim kannatanud riik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles