Hiina ei taha arutada Hongkongi küsimust ÜRO Julgeolekunõukogus

Copy
Hiina president Xi Jinping hääletab Hongkongi julgeolekuseaduse üle 28. mai 2020.
Hiina president Xi Jinping hääletab Hongkongi julgeolekuseaduse üle 28. mai 2020. Foto: AP/Scanpix

Hiina lükkas tagasi USA süüdistused, et Hongkongi julgeolekuseadus ohustab selle elanike demokraatlikke vabadusi ja nimetas alusetuks ettepanekut arutada seda küsimust ÜRO Julgeolekunõukogus, ütles neljapäeval avalduses Hiina esindaja ÜRO-s Zhang Jun.

«USA lähenemine ÜRO Julgeolekunõukogu kokkukutsumisele ei ole põhjendatud, Hongkongi riikliku julgeoleku seadus on puhtalt Hiina siseasi ega ole kuidagi seotud Julgeolekunõukogu mandaadiga,» tsiteeris Hiina meedia neljapäeval avaldust, milles märgitakse, et just USA on tegelikult «maailma rahurikkuja».

«Tõsiasjad näitavad taas ja taas, et nimelt USA loob maailmas muresid, see on mitu korda pannud toime tegusid, mis rikuvad rahvusvahelist õigust,» ütles Hiina esindaja, nõudes USA-lt viivitamatult «võimu usurpeerimise ja tagakiusamise poliitika» lõpetamist. 

Hiina peaminister Li Keqiang ütles valitsuse tööaruandes parlamendile, et erihalduspiirkondade julgeolekumehhanismide ja õigussüsteemi tugevdamine on üks Hiina ülesandeid. 

Aastal 1997 jõustunud Hiina ja Suurbritannia vahel sõlmitud leppe kohaselt pidi Hongkong saama endale järgnevaks 50 aastaks märkimisväärse autonoomia Pekingi kommunistlikust valitsusest. Autonoomia alla käisid sõnavabaduse kaitse ning omavalitsemine reeglite alusel, mida Hiina võimud on nimetanud «üks riik, kaks süsteemi» poliitikaks.

Hiina parlament kiitis aga neljapäeval heaks Hongkongi julgeolekut käsitleva eelnõu, mis kriitikute arvates hävitab linna autonoomia. 

SUUR PILT:
Loe Postimehe lugudesarjast, milline on Hiina kasvav mõju Baltimaades ja maailmas
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles