Britid on valmis võtma vastu kolm miljonit Hongkongi kodanikku (3)

Copy
Hongkongi politsei pidas kinni meeleavaldajaid Hongkongi polütehnilise ülikooli juures kokkupõrgetes korrakaitsjatega 2019. aasta 18. novembril. Hiina vastuoluline julgeolekuseadus annab korrakaitsjaile senisest märksa suuremad volitused ning hongkonglaste sõnul vähendab Suurbritannia endise asumaa autonoomiat.
Hongkongi politsei pidas kinni meeleavaldajaid Hongkongi polütehnilise ülikooli juures kokkupõrgetes korrakaitsjatega 2019. aasta 18. novembril. Hiina vastuoluline julgeolekuseadus annab korrakaitsjaile senisest märksa suuremad volitused ning hongkonglaste sõnul vähendab Suurbritannia endise asumaa autonoomiat. Foto: Reuters / Scanpix

Ühendkuningriik on valmis avama uksed ligi kolmele miljonile Hongkongi kodanikule, kirjutas peaminister Boris Johnson täna Hongkongi ajalehes South China Morning Post avaldatud artiklis.

Johnsoni sõnul piirab Hiina kavandatav uus julgeolekuseadus Hongkongi vabadusi ja on vastuolus kohustustega, millele Peking kirjutas alla 1997. aastal endist Briti kolooniat taas Hiina koosseisu võttes. 

«Paljud Hongkongi inimesed kardavad, et nende eluviis – mille Hiina lubas säilitada – on ohus,» kirjutab Johnson. «Kui Hiina õigustab nende kartusi, ei saa Suurbritannia puhta südametunnistusega lihtsalt õlgu kehitada ja minema kõndida.»

Hiina on viinud 7,5 miljoni elanikuga Hongkongi ärevusse kavaga kehtestada poolautonoomses finantskeskuses julgeolekuseadus, mida Pekingi sõnul on vaja võitluseks «terrorismi ja separatismiga».

Hongkonglased kardavad, et see annab surmahoobi nende autonoomiale. 

Sammu toetab Hongkongi liider Carrie Lam, kes saabus täna hommikul Pekingisse, et arutada uut seadust keskvalitsuse ametnikega. Analüütikute sõnul on Hiinal kavas jõustada seadus juba juunis või hiljemalt augusti lõpuks.

Umbes 350 000 Hongkongi kodanikul on koloniaalajast pärinev Briti ülemeremaade (BNO) pass, ja 2,5 miljonil on õigus seda taotleda, ütleb Johnson oma artiklis.

Hongkongi DHLi büroodes on tekkinud pikad järjekorrad inimestest, kes kiirustavad BNO passi taotlema või pikendama.

Johnson ütles, et kui Hiina võtab uue julgeolekuseaduse vastu, lubab Suurbritannia BNO passi omanikel jääda 12 kuuks riiki ning soovi korral kohalviibimist pikendada. Neile antakse õigus Suurbritannis töötada ja pikemas plaanis on neil võimalik saada Briti kodakondsus.

«See tähendaks üht Briti ajaloo suuremat muutust viisasüsteemis,» kirjutab peaminister. «Ma loodan, et asi ei lähe nii kaugele.»

Praegu on BNO passi omanikul õigus viibida Suurbritannias kuni kuus kuud.

Hiina võimud hoiatasid Suurbritanniat sekkumise eest Hongkongi asjadesse ning märkisid, et selline käitumine annab kindlasti tagasilöögi.

«Soovitame Ühendkunungriigil astuda servalt samm tagasi, hüljata oma külma sõja mentaliteet ning koloniaalajastu mõtteviis ning tunnustada ja austada tõsiasja, et Hongkong on tulnud tagasi Hiina rüppe,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Zhao Lijian täna korralisel pressikonverentsil ajakirjanikele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles