Bideni teatel on tal piisava arvu delegaatide toetus nominatsiooniks

Copy
USA demokraatide presidendikandidaat Joe Biden.
USA demokraatide presidendikandidaat Joe Biden. Foto: Reuters / Scanpix

Joe Biden ütles reedel, et on võitnud enda poole piisava arvu delegaate, et saavutada demokraatide nominatsioon kandideerimiseks novembris toimuvatel USA presidendivalimistel Donald Trumpi vastu.

«Rahvas, täna saime kokku vajaliku 1991 delegaadi hääled, mida vajame, et võita demokraatide nominatsioon,» säutsus endine asepresident Twitteris.

«Veedan iga päeva teie häälte nimel võideldes, et saaksime koos võita lahingu oma rahva hinge nimel.»

Bidenist sai demokraatide tõenäoline presidendikandidaat pärast seda, kui tema viimane parteisisene rivaal, Vermonti senaator Bernie Sanders aprillis Valgesse Majja kandideerimisest loobus.

Bides saavutas vajaliku häältekünnise ajal, mil riiki lõhestavad George Floydi tapmisest alguse saanud meeleavaldused.

Floydi surm puhus uuesti lõkkele pikalt tuha all hõõgunud viha politsei poolt tapetud afromeeriklaste pärast ning käivitas üleriigilised kodanikumeeleavaldused ulatuses, mida pole nähtud alates Martin Luther Kingi tapmisest 1968. aastal.

«See on keeruline aeg Ameerika ajaloos. Ning Donald Trumpi vihane ja rahvast lõhestav poliitika pole lahendus,» kirjutas Biden Mediumi internetiplatvormil.

«Riigile on hädasti vaja juhti, kes suudab meid ühendada, kes suudab meid koondada.»

Eeldatavasti nimetab 77-aastane Biden ka oma asepresidendi kandidaadi, olles lubanud selleks valida naisterahva.

Senaator Kamala Harrist, 55-aastast endist California peaprokuröri peetakse üheks Bideni peamiseks võimalikuks asepresidendi kandidaadiks.

Harrist, kes on Jamaica ja India päritolu, peeti varem üheks demokraatide peamiseks presidendikandidaadiks, kuid ta loobus kandideerimisest detsembris, kui ei suutnud kindlustada laiapõhjalist toetust.

Küsitlusfirma RealClearPoliticsi poolt läbi viidavate küsitluste tulemuste keskmine näitab, et Bideni edumaa presidendivalimistel Trumpi ees on 7,1 protsendipunkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles