Venemaa tõotab seista tuumaleppes kindlalt Iraani kõrval

Copy
Iraani välisminister Javad Zarif (vasakul) ja Vene välisminister Sergei Lavrov Moskva 16. juuni 2020.
Iraani välisminister Javad Zarif (vasakul) ja Vene välisminister Sergei Lavrov Moskva 16. juuni 2020. Foto: TASS/Scanpix

Venemaa tõotas teisipäeval, et seisab kindlalt oma liitlase Iraani kõrval ja astub vastu katsetele Teherani tuumaprogrammi ümber tekkinud pingetes Iraani-vastaseid samme astuda.

Vene välisminister Sergei Lavrov andis lubaduse Moskvat külastavale Iraani välisministrile Javad Zarifile ning see puudutab vaidlust juurdepääsu üle Iraani tuumarajatistele, kus paarikümne aasta eest võidi teha tuumatöid.

Vastasseis nõrgendab veelgi 2015. aastal sõlmitud Iraani tuumaleppe positsiooni.

«Me teeme kõik, et mitte keegi ei saaks neid kokkuleppeid hävitada,» ütles Lavrov.

«Washingtonil ei ole õigust Iraani karistada.»

Lavrov kinnitas, et Moskva on kindlalt vastu katsetele kasutada tekkinud olukorda ÜRO Julgeolekunõukogu mõjutamiseks ja suruda läbi Iraani-vastaseid samme.

Zarif nimetas Iraani tuumaleppe ümber tekkinud olukorda väga ohtlikuks.

Iraan kohustus leppega kärpima tuumategevust, vastutasuks vabastati ta mitmetest sanktsioonidest. Kui aga USA president Donald Trump otsustas kahe aasta eest leppest välja astuda ja Iraanile taas sanktsioonid kehtestada, asus Teheran järk-järgult leppes võetud kohustustest taganema.

Nüüdseks on Iraani rikastatud uraani varud Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) hinnangul ligi kaheksa korda suuremad kui leppega lubatud. Rikastatuse tase jääb aga veel kaugelt alla tuumarelva valmistamiseks vajalikust tasemest.

IAEA peadirektor Rafael Grossi nõudis esmaspäeval alanud agentuuri juhatuse koosolekul, et Iraan lubaks juurdepääsu kahele tuumarajatisele, kus arvatavasti tehti 20 aasta eest tuumatöid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles