Itaalia, Saksamaa ja USA püüavad Liibüas saavutada vaherahu

BNS
Copy
Itaalia välisminister Luigi Di Maio
Itaalia välisminister Luigi Di Maio Foto: Janine Schmitz/photothek.net via www.imago-images.de/imago images/photothek/Scanpix Baltics

Itaalia, Saksamaa ja USA kutsusid esmaspäeval Liibüat üles relvarahule ja pingete leevendamisele, seda pärast Egiptuse hoiatust sõjalisest sekkumisest, kui Türgi toetatud jõud ründavad strateegilise tähtsusega Sirte linna.

Itaalia välisminister Luigi Di Maio ning tema Saksa kolleeg Heiko Maas ütlesid pärast Roomas toimunud läbirääkimisi, et Egiptuse ähvardust arvestades on relvarahu oluline.  Di Maio soovis ka uue ÜRO saadiku nimetamist ning ÜRO Liibüa relvaembargo jõulist kehtestamist.

«Kui peatame relvade saabumise või vähendame seda märkimisväärselt, saame vähendada Liibüa osapoolte agressiivsust selles konfliktis,» ütles Di Maio.

Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi hoiatas nädalavahetusel, et Türgi ja ÜRO toetatud rahvusliku leppimise valitsusele (GNA) lojaalsete jõudude igasugune rünnak Sirtele või sisemaal asuvale Jufra õhuväebaasile tähendab «punase joone ületamist».

GNA nimetas al-Sisi kommentaare «sõja kuulutamiseks», samas kui välikomandör Khalifa Haftari vägede kontrolli all olev riigi idaosa tervitas al-Sisi toetusavaldust.

USA riiklik julgeolekunõukogu kutsus samal ajal üles taastama Liibüa pikaleveninud poliitilised läbirääkimised

«USA on vastu kõigi poolte sõjalisele eskalatsioonile Liibüas. Kutsume pooli üles relvarahule ning kohesele läbirääkimiste alustamisele,» säutsus nõukogu.

USA Aafrika väejuhatuse ülem, armeekindral Stephen Townsend kohtus esmaspäeval Tripolis GNA peaministri Fayez Sarrajiga.

Kohtumisel, millel osalesid USA suursaadik Liibüas Richard Norland ja teised Tripoli ametnikud, arutati hiljutisi sõjalisi arenguid, USA pingutusi Liibüa stabiliseerimisel ning võitlemisel teiste sõjaliste rühmitustega, öeldi GNA pressiteates.

Saksa välisministri Heiko Maasi sõnul näitas Egiptuse ähvardus, et edasine eskaleerumine on võimalik, mis muudab «relvarahu osas kokkuleppe saavutamise praegu veelgi kiireloomulisemaks».

Tema Itaalia kolleeg Luigi Di Maio sõnas omalt poolt, et Itaalia on valmis veelgi panustama mere- ja õhuväe missioonidesse, et aidata kehtestada Liibüale ÜRO relvaembargot. Ta lisas, et see on oluline ka pärast vaherahu allakirjutamist.

«Lähipäevadel peame läbirääkimisi Liibüa osapooltega ning püüame tuua relvarahu allkirjastamise nii varasele ajale kui võimalik,» lausus Di Maio. «Isegi siis, kui relvarahu on olemas, on (relvaembargo) missioon jätkuvalt oluline, sest eriti relvarahu puhul peame piirama relvade saabumist Liibüasse.»

Itaalia on eriti mures, et igasugune konflikti eskaleerumine vallandab uue migrantide laine, kes inimsmugeldajate paatides Itaalia rannikule jõuavad. Koroonaviiruse ajal oli nende saabumine piiratud, kuid võimud kardavad, et need arvud lähevad uuesti tõusuteele, sest eriolukord leeveneb.

Liibüa on konfliktide keerises alates 2011. aastast, kui kodusõjas kukutati riigi pikaajaline diktaator Muamar Gadaffi, kes hiljem tapeti. Pärast seda on riik jagunenud rivaalitsevate valitsuste vahel riigi ida- ja lääneosas, mõlemat toetavad nii relvarühmitused kui välisriikide valitsused.

Idapoolsed Khalifa Haftari kontrolli all olevad väed alustasid pealetungi Tripoli vallutamiseks möödunud aasta aprillis. Haftari vägesid toetavad Araabia Ühendemiraadid, Egiptus ja Venemaa ning Tripolile lojaalseid jõude Katar, Itaalia ja Türgi.

Tripolis asuv valitsus sai Türgi toel sõjas parema positsiooni selle kuu algul, mil vallutati tagasi pealinna lennuväli, linna peamised sissepääsud ning rida võtmetähtsusega linnasid Tripoli lähistel. Samuti ähvardati võtta tagasi ka Sirte linn, mis võimaldaks kontrolli alla saada lõunas asuvad naftaväljad, mille Haftar vallutas selle aasta algul osana rünnakust Tripolile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles