ÜRO: pandeemia teeb uimastitarbimise ohtlikumaks

Copy
Heroiinisüst.
Heroiinisüst. Foto: Reuters / Scanpix

Koroonaviiruse pandeemial võib olla uimastiturule sarnane mõju kui 2008. aasta rahanduskriisil, tehes nende kasutamise ohtlikumaks, hoiatas täna ÜRO uimastite ja kuritegevuse vastase võitluse büroo (UNODC).

Agentuur prognoosis oma 2020. aasta raportis, et narkootikumide tarbimine hakkab pandeemia tõttu kasvama ja liikuma odavama kraami ja selle süstimise poole.

Seejuures on tõenäoline, et riigid vähendavad oma uimastivastase võitlusega seotud eelarveid, hoiatas UNODC.

Valitsused võivad narkokaubanduse tõkestamisele ja rahvusvahelisele koostööle vähem rõhku panna, mis teeks uimastikaubitsejate tegutsemise kergemaks, märgiti raportis.

Tõusev töötus ja võimaluste puudumine tähendab, et vaesed ja ilmajäetud inimesed võivad pöörduda narkootikumide tootmise või transpordi poole, teatas UNODC.

«Covid-19 kriis ja majanduslangus ähvardavad tõsta uimastitega seotud ohte, kuivõrd meie tervishoiu- ja sotsiaalsüsteemid on ülekoormatud ja meie ühiskonnal raskusi sellega toimetulemisel,» ütles agentuuri juht Ghada Waly.

Agentuuri teatel lähtuti raporti järeldustes sellest, mida nähti 2008. aasta majanduskriisi ajal.

Raportis öeldi ka, et piiride sulgemine ja teised koroonaviiruse vastased meetmed on juba viinud uimastite nappuse, kõrgema hinna ja madalama puhtusastmeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles