OSCE ei saada vaatlejaid Valgevene presidendivalimistele

Copy
Valgevene president Alexandr Lukašenko.
Valgevene president Alexandr Lukašenko. Foto: Viktor Tolochko/Sputnik

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) teatas kolmapäeval, et ei saada vaatlejaid järgmisel kuul Valgevenes korraldatavatele presidendivalimistele, kuna ei saanud õigeaegselt kutset.

9. augustil peetavad valimised on esimene kord alates 2001. aastat, kui OSCE ei vaatle Valgevene riiklikul tasandil valimisi, ütles OSCE demokraatlike institutsioonide ja inimõiguste büroo (ODIHR) kõneisik Katya Andrusz.

«Me juba teavitasime Valgevene võime, et õigeaegse kutse puudumine vaatlemaks järgmisel kuul peetavaid presidendivalimisi on takistanud meil käimasoleva valimisprotsessi vaatlemist,» ütles ta AFP-le.

OSCE ütles kolmapäeval, et kutse puudumine «rohkem kui kaks kuud pärast valimiste väljakuulutamist peegeldab soovimatust teha koostööd ODIHR-i valimisvaatlejatega».

OSCE väljendas ka sügavat muret teadete pärast, et potentsiaalseid kandidaate on Valgevenes heidutatud ja opositsiooniaktiviste kinni võetud.

Inimesed tulid teisipäeva õhtul Minskis ja teistes linnades tänavatele, kui oli selgeks saanud, et valimiskomisjon ei luba president Aleksandr Lukašenko peamistel konkurentidel end 9. augusti valimisteks üles seada.  

Inimõigusrühmituse Vjasna andmeil on Minskis kinni peetud 230 inimest ning teistes linnades veel kümneid.

Keskvalimiskomisjon jättis kõrvale vangi pandud peakonkurendi Viktar Babarõka ning teise populaarse opositsioonitegelase Valeri Tsepkala. Neile heidetakse ette vastavalt vigu tuludeklaratsioonis ning toetusallkirjade vähesust.

Babarõka vahistati eelmisel kuul seoses kahtlustustega finantskuritegudes ning praegu hoitakse teda KGB vanglas.

Ainsa laiema tuntusega opositsiooniesindajana lubab komisjon kandideerida Svetlana Tsihhanovskajal.

37-aastane Tsihhanovskaja on tuntud vlogija Sjargei Tsihhanovski abikaasa ning tema kandidatuur esitati pärast seda, kui praegu vangis oleva Sjargei Tsihhanovski esitamine osutus võimatuks.

Endine kolhoosiesimees Lukašenko on olnud Valgevene president juba 26 aastat ning augustivalimistel kandideerib ta kuuendaks ametiajaks. Peale tema on veel neli kandidaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles