Opositsioonikandidaat Tsihhanovskaja: Valgevene on ärkamas

Copy
Tsihhanovskaja toetajad
Tsihhanovskaja toetajad Foto: SERGEI GAPON/AFP/Scanpix Baltics

Üllatav opositsioonikandidaat, kes on esitanud viimaste aastate tõsiseima väljakutse Valgevene kauaaegsele autokraatsele liidrile Aleksandr Lukašenkale, ütles reedel, et riik on ärkamas, kuid hoiatas valimistulemuste võltsimise eest.  

«Inimesed on ärkamas, taasavastamas oma eneseväärikust,» lausus 37-aastane Svjatlana Tsihhanovskaja Minski kesklinnas antud usutluses. 

Tsihhanovskaja otsustas kandideerida, kui tema 41-aastane blogijast abikaasa Sjarhei Tsihhanovski vangi pandi ega saanud end kandidaadiks registreerida. 

Tema hinnangul kavatseb 1994. aastast alates võimul olnud Lukašenka pühapäevaseid valimisi võltsida.

«Me ei ole suutelised võltsimist ära hoidma. Me oleme näinud viimastel päevadel, kui häbematult valimisi võltsitakse. Pole mingit lootust, et nad loendaksid hääli ausalt,» märkis ta. 

Eelhääletus selles 9,5 miljoni elanikuga riigis algas teisipäeval ning ametlik osalus on juba üle 22 protsendi. 

Tsihhanovskaja sõnul kavatseb opositsioon korraldada alternatiivse häältelugemise, et tuvastada võimalik võltsimine. Samas lisas ta, et ei kutsu oma toetajaid tänavaile. 

«Praegusel etapil peab igaüks ise otsustama,» lausus ta, hoiatades, et Lukašenka üksnes õhutab proteste teisitimõtlemist maha surudes.

«Nad teevad kõik, et rahumeelseid proteste veriseks muuta. Ja ma ei taha seda.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles