LGBT aktivist pandi Poolas kaheks kuuks vangi

Copy
Poola politsei kähmleb LGBT aktivistidega Varssavis 7. august 2020.
Poola politsei kähmleb LGBT aktivistidega Varssavis 7. august 2020. Foto: AP/Scanpix

Kümned meeleavaldajad üritasid reedel peatada Poola politseid seksuaalvähemuste (LGBT) aktivisti kinnipidamisel Varssavis pärast seda, kui kohus andis korralduse aktivist kaheks kuuks eelvangistusse viia.  

Michal Sz., kes määratleb ennast naisena ning kasutab nime Margo, seisab silmitsi homofoobsete sõnumitega sõiduki kahjustamise süüdistustega. 

Samuti süüdistatakse teda Õigus Elu Eest Fondi, millele sõiduk kuulub, vabatahtliku tõukamises. 

Margo peeti kinni organisatsiooni Kampaania Homofoobia Vastu büroos, kuid protestijad blokeerisid seejärel politseiautot, millega teda minema toimetati. Hiljem tegid korrakaitsjad autole tee vabaks. 

«Aktivisti kinnipidamise ajal takistas rahvahulk politsei tegevust. Sekkumised viiakse ellu kõige agressiivsemate inimeste suhtes. Seaduse rikkumise suhtes on nulltolerants,» teatas Varssavi politsei Twitteris. Politsei sõnul peeti ka teisi inimesi kinni. 

Prokuratuuri pressiesindaja Aleksandra Skrzyniarz ütles hiljem uudistekanali TVN24 vahendusel, et kohus andis korralduse aktivisti kinnipidamiseks kaheks kuuks. 

Margo ütles enne kinnipidamist, et arreteerimise näol on tegemist politsei repressiivse meetmega. Sündmuskohal viibis ka vasakpoolne parlamendisaadik Hanna Gill-Piątek, kes ütles: «Ma sooviks, et tõsiseid kurjategijaid süüdistataks sama usinalt kui aktiviste.»

Margo kuulub ka kampaaniagruppi Peatage Jaburus, mida kahtlustatakse mitme Varssavi kuju, sealjuures Jeesuse skulptuuri katmises LGBT lippude ja anarhistlike sümbolitega eelmisel nädalal. Prokurörid süüdistavad selle juhtumi raames kolme inimest monumentide mõnitamises ja usuliste tunnete haavamises. 

Poola president Andrzej Duda nimetas oma valimiskampaania käigus LGBT õiguste liikumist korduvalt ohtlikuks "ideoloogiaks" ning neljapäeval vannutati ta teiseks ametiajaks ametisse.

Soovides kibedat valimiskampaaniat selja taha jätta, lubas 48-aastane president oma ametissevannutamise tseremoonial olla avatud kõigile rühmitustele ja poliitilistele erakondadele.

Lisaks rõhutas ta perekonna rolli Poola ühiskonnas ning vajadust seda kaitsta. Kommentaarides kajas üks tema kampaania kesksetest sõnumitest, milles räägiti LGBT õiguste ohust Poola peredele.

"Kesksed asjad on pere, turvalisus, töö, investeeringud ja väärikus," ütles Duda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles