Navalnõi on Berliini haiglas stabiilses seisundis (12)

Copy
Aleksei Navalnõi transportimine Berliinis.
Aleksei Navalnõi transportimine Berliinis. Foto: Vyacheslav Filippov/Vyacheslav Filippov/TASS

Ilmselt mürgitamise ohvriks langenud juhtiv Kremli-kriitik ja opositsioonijuht Aleksei Navalnõi oli laupäeval stabiilses seisundis Saksa kliinikus, kuhu ta Siberi haiglast terve päeva kestnud kauplemise järel evakueeriti. 

Konvoi, kuhu kuulus kaks kollast kiirabiautot, toimetas Navalnõi Berliini Tegeli lennuväljalt tuntud Charité kliinikusse kell 10.20 kohaliku aja järgi. 

«Navalnõi seisund on stabiilne,» lausus tšarterlennuga Navalnõi Saksamaale toonud sihtasutuse Cinema for Peace juht Jaka Bizilj.

Berliini Charité haigla kinnitas oma avalduses Navalnõi vastuvõtmist ja analüüside tegemist tema seisundi diagnoosimiseks. 

44-aastasel Navalnõil hakkas ootamatult halb neljapäeval lennul Tomskist Moskvasse ning lennuk tegi hädamaandumise Omskis, kus ta teadvusetuna haiglasse viidi.

Kaasvõitlejad on veendunud, et Venemaa tuntuim opositsioonitegelane, korruptsioonivastase võitluse juht ja president Vladimir Putini halastamatu kriitik mürgitati.

Omski arstide sõnul ei näidanud analüüsid Navalnõi organismis mürki.

Teda Omskis ravinud arstid ei lubanud algul Navalnõid üle viia, kuid muutsid oma seisukohta pärast tema pere ja meeskonna nõudmisi.

Lennuki Omskist lahkumise järel tänas Navalnõi abikaasa Julia toetajaid Instagramis nende visaduse eest. 

«Teie toetuseta ei oleks me saanud teda minema viia!» kirjutas ta. 

Omski oblasti tervishoiuministeerium kirjutas laupäeval, et Navalnõi uriinis leiti kofeiini ja alkoholi, kuid mitte sünteetilisi ega teisi mürkaineid. 

Navalnõi pressiesindaja Kira Jarmõši sõnul ei joonud Navalnõi alkoholi ega võtnud mingeid ravimeid. 

Kiirabilellennuk saabus Omskisse reede hommikul, kuid arstid hindasid esmalt Navalnõi seisu liiga ebastabiilseks, et teda transportida. 

Navalnõi naine pöördus palvega evakuatsiooni lubada otse Putini poole, samas kui tema abid otsisid abi Euroopa Inimõiguskohtult. 

Inimõigusrühmitus Cinema for Peace ütles, et rahastas transpordi eraannetustest, kuigi selle juht Bizilj keeldus doonoreid avalikustamast.

Navalnõi on üks paljudest Kremli kritiseerijatest, kes on tõsiselt haigestunud või surnud tõenäolise mürgitamise tõttu. 

Tema naine ütles ajakirjanikele, et soovib Navalnõi ravimist sõltumatus haiglas, «kelle arste me usaldame». 

Jarmõš kirjutas Twitteris, et võitlus Navalnõi elu ees alles algab, kuid nüüd on vähemalt tehtud esimene samm. 

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles