Iraan ärgitas riike ühinema USA sanktsioonide vastu

Copy
Meeleavaldaja Teheranis. Foto on illustratiivne.
Meeleavaldaja Teheranis. Foto on illustratiivne. Foto: EPA / Scanpix

Iraan kutsus pühapäeval maailma ühinema USA vastu pärast seda, kui Washington kuulutas ühepoolselt, et ÜRO sanktsioonid islamivabariigi vastu on taas kehtivad. 

«Me eeldame, et rahvusvaheline kogukond ja kõik maailma riigid astuvad nende Valge Maja režiimi hoolimatute sammude vastu ja kõnelevad ühehäälselt,» ütles Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Saeed Khatibzadeh pressikonverentsil Teheranis. 

Washington ähvardas tagajärgedega kõiki riike, kes sanktsioonidega kaasa ei lähe.

«Terve maailm ütleb, et midagi pole muutunud,» sõnas Iraani pressiesindaja. Sanktsioonid kehtivad vaid USA välisministri Mike Pompeo fantaasiamaailmas, ütles Iraani ametnik. 

«See on kära mitte millestki ja ma usun, et need on Ühendriikide jaoks kõige kibedamad päevad ja tunnid,» lisas ta. 

USA on isoleeritud ja «valel pool ajalugu», ütles Khatibzadeh, kutsudes Ühendriike naasma rahvusvahelisse kogukonda, oma kohustuste juurde. «Lõpeta mässamine ja maailm aktsepteerib sind,» sõnas Iraani pressiesindaja.

Sanktsioonid tühistati 2015. aastal, kui Iraan allkirjastas rahvusvahelise kokkuleppe, milles kohustus kärpima oma tuumategevust sanktsioonide leevendamise ja muude hüvede vastu.

Kuid Trump nimetas oma eelkäija Barack Obama läbi räägitud lepet ebapiisavaks ja viis Ühendriigid 2018. aastal sellest välja. Seejärel aga uuendas ja isegi karmistas Washingtoni kahepoolseid sanktsioone. 

Praegu aga kinnitab USA, et on endiselt tuumaleppe osaline, kuid vaid selleks, et saaks aktiveerida nõndanimetatud snapback võimalust sanktsioonide taaskehtestamiseks.

Pompeo sõnul rakenduvad meetmed taas alates kella kaheksast õhtul Washingtoni aja järgi (Eesti aja järgi esmaspäeval kell 03.00).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles