Igor Taro Valgevene kroonika 22.09. (3)

Igor Taro
Copy
Puna-valged lipud Minski tänaval ja kortermaja aknal. Võimud on opositsiooniga seostatava värvikombinatsiooni suhtes muutunud nii tundlikuks, et võõpavad nüüd üle kõike, mis riigis varem seda tooni värvitud.
Puna-valged lipud Minski tänaval ja kortermaja aknal. Võimud on opositsiooniga seostatava värvikombinatsiooni suhtes muutunud nii tundlikuks, et võõpavad nüüd üle kõike, mis riigis varem seda tooni värvitud. Foto: STR/EPA/Scanpix

Rääkides arengutest Valgevenes, on seekord põhjust alustada spordist. Nimelt saatis Valgevene spordiministeerium laiali märgukirja, milles soovitab kõigi sportlaste lepingute uuendamist – muutunud lepingud peavad sisaldama hümnioskuse nõuet ning keeldu kasutada nn mitteametlikku sümboolikat ja suhelda meediaga ilma palgamaksja loata. Korvpallitähe Jelena Levtšenko sõnul tähendab see sportlaste põhiseaduslike õiguste kallale minekut.

Kunsti vallas ei meeldi Valgevene võimudele punane värv, kui see on valgega kõrvuti. Ja selles osas näeb iga päev üsna halenaljakaid ponnistusi igalt poolt kas valget või punast ära kaotada – ka siis kui see on niiviisi varem olnud.

Kommunaalteenistused muudkui luuravad hoovides ja avalikes kohtades. Joostakse, värviämbrid ja -rullid käes, ühelt objektilt teisele – võõbatakse pinke, seinu, sillapiirdeid, aedasid. Kõike, mida tarvis. Ainult mitte seda, mis tõeliselt laguneb. Põhirõhk on hetkel soovimatu valge-puna-valge värvikombinatsiooni ära kaotamisel avalikust pildist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles