Moskva heaks luuramises süüdistatud Ungari poliitik mõisteti õigeks

Copy
Ungari opositsioonipoliitik Béla Kovács.
Ungari opositsioonipoliitik Béla Kovács. Foto: Reuters / Scanpix

Budapesti kohus mõistis täna õigeks endise Ungari opositsioonipoliitiku, keda süüdistati Euroopa Parlamendi liikmena Venemaa heaks Euroopa Liidu järele luuramises.

Rahvuslaste erakonna Jobbik liikmele Béla Kovácsile 2017. aastal esitatud süüdistuste hulgas oli «EL-i institutsioonidel järele luuramine» ning «spionaaž välisriigi huvides» aastatel 2012-14.

Süüdistus ei maininud otseselt Venemaad, kuid prokuröride sõnul kohtus sageli Moskvat külastanud Kovács regulaarselt ühe Vene diplomaadiga, kes arvatakse olevat salateenistuse agent.

Süüdistajad nõudsid poliitikule seitsmeaastast vangistust, kaitsjad nõudsid süütõendite puudumisel õigeksmõistmist.

Kohtunik ütles, et Kovács oli tõesti kontaktis Vene salateenistusega, kuid edastas üksnes niigi avalikult kättesaadavat infot.

Kovács mõisteti luuramises õigeks, kuid sai pooleteistaastase vanglakaristuse, sest tema ja tema büroo endised praktikandid leiti olevat süüdi raamatupidamispettuses ja dokumentide võltsimises.

Poliitikut süüdistati praktikantidega fiktiivsete lepingute sõlmimises, mis toonud Euroopa Parlamendi institutsioonidele olulist rahalist kahju.

Kovács oli europarlamendi liige aastatel 2010-19 ning teda süüdistati energiapoliitika, muu hulgas Ungari ainsa tuumaelektrijaamaga seotud teabe ning europarlamendivalimiste ja Ungari sisepoliitilise info edastamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles