EL jõudis kokkuleppele sanktsioonides Lukašenka vastu (5)

Copy
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka.
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Liidu välisministrid leppisid täna kokku sanktsioonide kehtestamises Valgevene autoritaarsele presidendile Aleksandr Lukašenkole, et suurendada survet meeleavalduste julma mahasurumise eest. 

«EL on valmis rakendama edasisi piiravaid meetmeid, muu hulgas organisatsioonide ja kõrgete ametiisikute, teiste seas Lukašenko vastu,» on öeldud ministrite avalduses. 

Sanktsiooninimekirjas on praegu juba 40 tema režiimi liiget nende rolli eest tõenäoliselt võltsitud 9. augusti presidendivalimistel, mille tulemusi EL ja USA ei tunnista. 

Euroopa Liit on seni hoidunud Lukašenkole endale sanktsioonide kehtestamisest, lootes viia ta kriisi lahendamiseks dialoogi opositsiooniga.

Muutuse tõi aga meeleavalduste järjekordne jõuline laialiajamine pühapäeval, kui miilits kasutas Minskis protestijate vastu veekahurit ja šokigranaate ning vahistas sadu inimesi.

Saksa välisminister Heiko Maas ütles Luksemburgi saabudes, et on aeg kauaaegne riigipea isiklikult sanktsioonide alla panna.

«Vägivald jätkub, seda paneb toime Lukašenko režiim. Rahumeelseid meeleavaldajaid peetakse endiselt kinni, seega peame me kaaluma, mida edasi teha,» ütles Maas, kelle riik on EL-i eesistuja.

«Ma olen teinud ettepaneku luua uus sanktsioonipakett. Lukašenko peaks olema nende isikute seas, kellele sanktsioonid kehtestatakse.»

Euroopa Liit ei tunnista 9. augusti valimiste tulemusi ega pea Lukašenkot Valgevene legitiimseks riigipeaks.

Ministrid arutavad lisaks Valgevenele ka Prantsuse-Saksa ühisettepanekut kehtestada sanktsioone seoses Vene opositsionääri Aleksei Navalnõi mürgitamisega närvimürgiga Novitšok.

Saksamaa ja Prantsusmaa süüdistasid läinud nädalal mürgitamises Venemaad ja ütlesid, et Moskva pole juhtunule tõsiseltvõetavat selgitust andnud.

Ministrid laiendasid esmaspäeval keemiarelvade kasutamisega seotud sanktsioonide raamistikku, mille alusel on sanktsioonid kehtestatud juba neljale Vene kodanikule, keda süüdistatakse Novitšoki-rünnakus Inglismaal.

Navalnõi juhtumis kehtestataks sanktsioone sama raamistiku alusel. Samuti on kasutatud seda Süüria ametnike vastu seoses keemiarelvade kasutamisega kodusõjas.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles