Leedu riigipea: esimese koroonalaine järel lasime end lõdvaks (1)

BNS
Copy
Kaitsemaski kandvad naised Vilniuse bussipeatuses.
Kaitsemaski kandvad naised Vilniuse bussipeatuses. Foto: AP/Scanpix

Taltsutanud COVID-19 esimese laine, lasi Leedu end ülemäära lõdvaks, ütles teisipäeval Leedu president Gitanas Nausėda.

Tema sõnul on epideemia veel majandust peatamata taltsutatav, kuid kui päevane nakatunute juurdekasv ei vähene, ei jää muud võimalust. 

«Ma ei arva, et aega oleks kasutatud kohasel viisil. Minu arvates valdas enesega rahulolu, kui me täiesti õigustatult kinnitasime, et saime koroonaviiruse esimese lainega suurepäraselt hakkama ja Leedu kuulus riikide sekka, mida toodi muudele maadele eeskujuks,» ütles Nausėda ajakirjanikele teisipäeval.

Nausėda sõnutsi on Leedu jõudnud punkti, kus viiruse levik on võimalik veel peatada, rakendamata majanduses karme piiranguid.

«Praegu oleme punktis, kus tõenäoliselt on meil veel valik, kus mure on võimalik lahendada majandust ja ühiskonnaelu peatamata, lokaliseerides kolded, tuvastades need, leides lähtepõhjuse ja isoleerides inimesed,» ütles president.

«Kui me vaid laseme praeguse statistika käest ja juhtude arv suureneb veel, ütleme, nelja-viiesajani päevas või, hoidku Jumal, tuhandeni – on ka selliseid ennustusi –, siis ei jää meil sama hästi kui mitte mingisuguseid muid valikuid, kui peatada kõik, naasta ajutise külmutamise juurde,» ütles ta.

Peaminister tahab peatada kaheks nädalaks avaliku elu

Leedu peaminister Saulius Skvernelis tegi koroonaviiruse leviku pärssimiseks ettepaneku peatada kaheks nädalaks avalik elu: pikendada koolivaheaega ning paluda rahval vältida üritusi ning pidada kinni turvameetmetest.

Ta kinnitas, et valitsus arutab kolmapäeval koolivaheaja pikendamist. Tavaliselt algab koolivaheaeg 26. oktoobril ja kestab nädala, kuid sedapuhku pikendatakse seda kahele nädalale.

Muudest omavalitsusest kehtestatavatest piirangutest rääkis Skvernelis ettevaatlikult, märkides, et piisama peaks soovitustest. Ta arvas, et kui hoida teistest eemale, kasutada maske ja vältida suurüritusi, peaks olukorra saama kontrolli alla kahe nädalaga. Omavalitsuse tahte vastase sundkarantiinini lootis ta mitte jõuda.

Ohtlikkus, punase ohumärgiga seisundis on 20 omavalitsust.

Tervishoiuminister Aurelijus Veryga kinnitas ajakirjanikele seimis, et sel nädalal kavatsetakse vaadata üle ürituste kord, kuid ei öelnud, milliseid piiranguid kaalutakse. 

Läinud nädala keskpaigast on Leedus päevane nakatumine tõusnud üle 200 juhu ning nakkuskordaja on 91,7 juhtu 100 000 elaniku kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles