Valgevenes võeti esmaspäeval kinni üle 300 meeleavaldaja (1)

Copy
Foto esmaspäeval Minskis toimunud meeleavalduselt.
Foto esmaspäeval Minskis toimunud meeleavalduselt. Foto: AFP/SCANPIX

Valgevene pealinnas Minskis ja teistes linnades peeti esmaspäeval streikide toetuseks korraldatud meeleavaldustel kinni üle 300 inimese, teatas inimõiguskeskus Viasna.

Keskuse koostatud nimekirjas on 301 inimest. Kõige enam arreteeriti inimesi Minskis, kuid kinnipidamised leidsid aset ka Brestis, Vitsebskis, Grodnas, Gomelis ja mujal.

Minskis blokeerisid jõustruktuurid meeleavaldajate tee Iseseisvuse prospekti mitmes lõigus ning alustasid protestijate kinnivõtmist.

Mitu inimest võeti kinni ka kaubanduskeskuse Tsentralnõi juures.

Valgevenes jätkuvad kolmandat kuud massimeeleavaldused 9. augusti presidendivalimiste vaidlusaluste ametlike tulemuste suhtes. Protestijad nõuavad autoritaarse presidendi Aleksandr Lukašenko lahkumist, poliitvangide vabastamist ja uusi valimisi. 

Opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja esines kahe nädala eest ultimaatumiga, milles sisaldus üleskutse üldstreigile alates 26. oktoobrist, kui Lukašenko ei täida protestijate nõudmisi. 

Esmaspäeva hommikust hakkasid Valgevene Telegrami kanalid ja meedia teatama tööliste koosolekutest ja võimalikest streikidest mitmetes riigi suurettevõtetes. 

Laekus ka teateid istumisstreikidest mitmetes Valgevene kõrgkoolides. Mitmete ülikoolide tudengid tulid ka pealinnas tänavaile. Pealtnägijate sõnul pidasid võimud kinni ka üliõpilasi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles