ÜRO: inimõiguste olukord Valgevenes on halvenemas (1)

Copy
Valgevene märulipolitsei ajab meeleavaldajaid laiali Minskis 15. november 2020.
Valgevene märulipolitsei ajab meeleavaldajaid laiali Minskis 15. november 2020. Foto: AP/Scanpix

Valgevene inimõigusolukord on halvenemas, ütles ÜRO inimõigusjuht Michelle Bachelet reedel, viidates inimeste massiviisilisele kinnipidamisele ja piinamissüüdistustele. 

«Ma pean kahetsusega teatama, et pärast (ÜRO Inimõiguste) Nõukogu erakorralist arutelu Valgevene üle septembris pole edusamme inimõiguste küsimuses riigis olnud,» sõnas ta. 

«Vastupidiselt, viimastel nädalatel on tingimused alla käinud, iseäranis selles, mis puudutab õigust rahumeelselt koguneda,» ütles Bachelet, viidates sadadele meeleavaldajatele, keda peetakse jätkuvalt iga nädal Valgevenes kinni. 

Pärast augustikuiseid valimisi ja Aleksandr Lukašenko võitu on Valgevene olnud haaratud rahutustest. 

Opositsiooni hinnangul saavutati valimisvõit pettusega ja valimiste võitjaks peetakse Svjatlana Tsihhanovskajat, kes kandideeris oma vangistatud abikaasa asemel. 

Viimastel nädalatel on Valgevene võimud üha sagedamini meeleavaldajaid kinni pidanud, samuti takistatakse neid Minski kesklinnas kogunemast. 

Bachelet' viitas enam kui 27 000 inimesele, keda on peetud kinni alates 9. augusti valimistest. Tuhat inimest peeti kinni 8. novembril, 700 inimest 15. novembril. 

ÜRO inimõigusvolinik Bachelet mõistis hukka inimeste peksmise vahistamise ajal ja pärast seda, mis võib võrduda piinamisega. Sealjuures esitati oktoobri lõpu seisuga umbes 2000 kaebust inimõigusrikkumiste kohta vangistuses.

Alates augustist on riigis kinni võetud 373 ajakirjanikku, kellest veel kuus on vangistuses, ütles Bachelet. Samuti on survestatud Valgevene opositsiooni advokaate, kellest mitmed on saanud kriminaalsüüdistuse ja teised töökeelu. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles