McFaul: Bideni ajal taastub USA kohalolek endise Nõukogude Liidu alal (5)

Copy
Michael McFaul väljumas Vene välisministeeriumist.
Michael McFaul väljumas Vene välisministeeriumist. Foto: AP/Scanpix

Kuna USA lahkuv president Donald Trump ei pööranud endise Nõukogude Liidu alal toimuvale tähelepanu, õnnestus Venemaal seal oma mõju tugevdada, leiab endine Ühendriikide suursaadik Venemaal ja Stanfordi ülikooli professor Michael McFaul.

Et USA neis protsessides enam ei osalenud, sai Vene president Vladimir Putin võimaluse mängida senisest suuremat rolli. «On see halb või hea, aga nagu te teate aitas ta kaasa sõja peatamisele Armeenia ja Aserbaidžaani vahel. Meid ju ei olnud seal, ehkki oleksime pidanud olema Minski rühma kaudu kaasatud,» ütles McFaul laupäeval usutluses Interfaxile.

McFauli sõnul olid Ühendriigid mängust väljas, kui arenesid sündmused Valgevenes, samuti ollakse kõrval Gruusia ja Moldova külmutatud konfliktidest. Putin seevastu on igal pool kohal. Endine suursaadik osutas ka Kesk-Aasiale, kust USA on tagasi tõmbunud.

McFauli sõnul oleks USA kohalolek «neile riikidele kasulik, et nad ei tunneks end sedavõrd Venemaast sõltuvana» ja võib olla kindel, et Joe Bideni ajal see kõik muutub. «Ja see ei puuduta värvilisi revolutsioone, vaid nende riikide suhete tasakaalu,» kinnitas ta.

Küsimusele, kas USA uuele administratsioonile on tähtsam oma mõju tugevdamine endise Nõukogude Liidu alal või suhete stabiliseerimine Venemaaga, vastas MCFaul, et niisugustes kategooriates pole õige mõelda.

«21. sajandil peame regioonidega suhtlema korraga nii Venemaa kui ka USA huvides ja mitte mõtlema sellele, et kui miski on hea Ühendriikidele, siis on see halb Venemaale või vastupidi,» lausus endine diplomaat. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles