USA tõrjus ÜRO üleskutse huthimässuliste osas

Copy
Igapäevaelu Jeemenis, jaanuar 2021
Igapäevaelu Jeemenis, jaanuar 2021 Foto: YAHYA ARHAB/EPA/Scanpix Baltics

USA tõrjus neljapäeval ÜRO üleskutse tühistada otsus, millega liigitati Jeemeni huthimässulised terroristideks, edastasid meediakanalid.

Maailmaorganisatsiooni peasekretäri abi humanitaarküsimustes Mark Lowcock ütles ÜRO Julgeolekunõukogus, et USA peab tühistama otsuse kuulutada Jeemeni huthi mässulised terroristideks hoidmaks ära aastakümnete suurim näljahäda. Lowcocki sõnul ei ole Washingtoni pakutud erandid, mis väidetavalt võimaldaksid abiorganisatsioonidel varustust kohale toimetada, nälja ärahoidmiseks piisavad.

USA suursaadiku asetäitja ÜRO juures Richard Mills ütles Julgeolekunõukogule, et USA kuulas ära põhjendused humanitaarmõjude kohta ja rakendab selles osas meetmeid.

«Kuid me usume, et see oli õige samm selge sõnumi edastamiseks, kui tahame, et poliitiline protsess edasi liiguks,» ütles ta.

USA presidendi Donald Trumpi ametist lahkuv valitsus teatas huthide terrorirühmituste nimekirja kandmisest pühapäeval, et jõuda sammuga ühele poole enne uue presidendi Joe Bideni ametisseastumist.

Otsus jõustub 19. jaanuaril, Biden annab ametivande 20. jaanuaril.

Bideni abid lootsid asuda värske jõuga kuus aastat kestnud Jeemeni sõja lõpetamise katsele, huthide terroristideks kuulutamine raskendab nende püüdeid. Ametisse astuval presidendil on seetõttu ka keerulisem täita lubadus taastada diplomaatiline suhtlus Iraaniga, kel on huthidega sidemed.

Terrorirühmitusena määratletud huthidel ei ole võimalik teha pangaülekandeid ning see peatab ka tehingud toidu ja kütuse soetamiseks.

Abiorganisatsioonid tõdevad, et neil ei ole muud võimalust, kui ajada asju Põhja-Jeemeni de facto valitsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles