Saksamaa eraldab Valgevene kodanikuühiskonnale üle 20 miljoni euro (1)

Copy
Saksa välisminister Heiko Maas,
Saksa välisminister Heiko Maas, Foto: Thomas Imo/photothek.net via www.imago-images.de/imago images/photothek

Saksamaa eraldab Valgevene kodanikuühiskonna toetuseks üle 20 miljonit eurot, teatas laupäeval välisminister Heiko Maas.

«Me töötasime välja kuni 21 miljonit eurot maksva tegevuskava «Valgevene kodanikuühiskond»,» ütles välisminister online-konverentsil «Solidaarsus Valgevenega».

Ministri sõnul on kavas välja anda stipendiumid üliõpilastele, kes on meeleavaldustel osalemise pärast ülikoolidest välja heidetud. Samuti toetatakse sõltumatuid meediaväljaandeid, antakse psühholoogilist abi piinamisohvritele ning pakutakse tagakiusatud valgevenelastele Saksamaal varjupaika.

«Loome mehhanismi tõendite kogumiseks inimõiguste rikkujate vastu. Saabub päev, mil nad võetakse vastutusele. Saabub päev, mil Valgevene inimesed saavad elada demokraatia, vabaduse ja õigusriigi tingimustes,» lisas Maas.

Varem laupäeval väljendas kantsler Angela Merkel videopöördumises solidaarsust Valgevene meeleavaldajatega ning kutsus Minski poliitilist juhtkonda repressioonide viivitamatule lõpetamisele ja poliitvangide vabastamisele. 

Meeleavaldused autoritaarse presidendi Aleksandr Lukašenko vastu on Valgevenes kestnud alates eelmise aasta 9. augustil toimunud presidendivalimistest, mida nii meeleavaldajad kui ka rahvusvahelised organisatsioonid peavad võltsituiks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles