Prantsuse senaatorid tõmbasid genotsiidiseadusele pidurit

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia genotsiidi ohvrite mälestuseks korraldatud rongkäik.
Armeenia genotsiidi ohvrite mälestuseks korraldatud rongkäik. Foto: SCANPIX

Kümned Prantsuse parlamendi ülemkoja saadikud palusid täna põhiseadusnõukogult hinnangut armeenlaste genotsiidi eitamise kriminaliseeriva eelnõu kohta.

76 Türgit ärritanud eelnõu mitte toetavat senaatorit andis oma allkirja selleks, et Prantsusmaa kõrgeim kohtuorgan sellele oma hinnangu annaks. See aga tähendab, et president Nicolas Sarkozy ei saa sellele veel oma allkirja anda, vahendas uudisteagentuur AFP.

Komisjon lubas eelnõule anda oma hinnangu kuu aja jooksul, kuid valitsuse nõudmisel võidakse seda perioodi vähendada kaheksale päevale.

Mullu detsembris Prantsuse parlamendi esindajatekojas ja lõppeval kuul senatis heaks kiidetud seaduseelnõu võimaldab türklaste süüks peetava armeenia genotsiidi eitajat karistada Prantsusmaal üheaastase vangistuse ja 45 000 euro suuruse trahviga.

Türgi eitab genotsiidi, väites, et 1915.–1916. aastal Väike-Aasias tapetud armeenlased olid Esimese maailmasõjaga kaasnenud kaose ohvrid. Seejuures on Ankara nimetanud eelnõu rassistlikuks ning ähvardanud Pariisi uute piirangutega.

Kriitikud aga näevad küsimuse jõudmisel Prantsusmaa poliitikasse seost aprillis toimuvate presidendivalimistega. Nende hinnangul püüab president endale nii kindlustada Prantsusmaa armeenia vähemuse hääled. Prantsusmaal elab umbes pool miljonit armeenlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles