António Guterres esitas visiooni teiseks ametiajaks ÜRO peasekretärina (1)

Copy
ÜRO peasekretär  António Guterres.
ÜRO peasekretär António Guterres. Foto: Reuters/ScanPix

ÜRO peasekretär António Guterres esitas reedel oma visiooni teiseks ametiajaks maailmaorganisatsiooni juhina, kutsudes üles diplomaatiale rahu nimel.

Guterres kutsus riike vältima uut tüüpi külma sõda, rõhutades, et 21. sajandil on kõik vastasmõjus, alates kliimakriisist ja lõpetades tuumarelvade levikuga ning tagasilöökidega inimõigusküsimustes.

Senini on Guterres ainus kandidaat ja ta sai kolmetunnise küsimuste ja vastuste vooru järel toetuse kahelt peamiselt 193-liikmelise peaassamblee rühmalt: 120-liikmeliselt Mitteühinemisliikumiselt ning 27-liikmeliselt Euroopa Liidult, samuti väiksematelt rühmadelt ja üksikriikidelt.

Oma esinemise alguses maalis Guterres sünge pildi maailmast, kus «üha enam ja enam inimesi elab nende endi kõlakambris... lastes end peibutada väärinfol, populismil, äärmuslusel, ksenofoobial ja rassisimil». Ta nimetas seda «valgustusjärgseks ajastuks, mis hellitab ebaratsionaalseid, lausa nihilistlikke vaateid, levitades hirmu ning eitades teadust ja tõde».

Samuti hoiatas Guterres, et uus geostrateegiline lõhe ja häiritud võimusuhted teevad rahvusvahelise koostöö aina raskemaks ajal, mil me seda kõige enam vajame.

Ehkki ÜRO peasekretäri valib peaassamblee, toimub see 15-liikmelise julgeolekunõukogu soovitusel, kus viiel alatisel liikmel – USA-l, Venemaal, Hiinal, Suurbritannial ja Prantsusmaal – on vetoõigus. Seega on nende toetus otsustava kaaluga.

Tavaliselt nimetab kandidaadi ÜRO liikmesriik, ehkki ÜRO põhikirjas ega resolutsioonides sellist nõuet otseselt ei ole.

Guterrese, kelle viieaastane ametiaeg lõpeb 31. detsembril, nimetas tema koduriik Portugal. Sel aastal on aga oma taotlusest kandideerida teatanud seitse üksikisikut; viimati tegi seda endine Ecuadori president Rosalía Arteaga.

Peaassamblee president Volkan Bozkir selgitas teisipäeval pressikonverentsil, et taotlejast saab kandidaat alles siis, kui assamblee ja julgeolekunõukogu presidendid on allkirjastanud kirja ja selle liikmesriikidele laiali saatnud.

Arteaga kandidatuuri toetav globaalne liikumine Forward kinnitas nädala algul, et nende kandidaadil on Ecuadori toetus. Riigi saadik ÜRO-s Cristian Espinosa Cañizares seevastu öelnud, et uus lähinädalail ametisse astuv Ecuadori valitsus võib uuendada toetust Guterresele.

Reedese küsimuste ja vastuste vooru järel kõneles Guterrese toetuseks Mitteühinemisliikumise nimel esimesena Alžeeria suursaadik Sofiane Mimouni, kelle järel väljendas toetust ka EL-i suursaadik Olof Skoog.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles