Europarlament tunnistas suhted Türgiga ajalooliselt halvaks

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Legendaarne stseen tänavu 6. aprillist, kus Euroopa Ülemkogu juht Charles Michel ja Türgi president Recep Tayyip Erdoğan said kesksed istekohad tugitoolides ning Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen pidi leppima diivaninurgaga. 
Legendaarne stseen tänavu 6. aprillist, kus Euroopa Ülemkogu juht Charles Michel ja Türgi president Recep Tayyip Erdoğan said kesksed istekohad tugitoolides ning Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen pidi leppima diivaninurgaga. Foto: EL/Scanpix

Türgi ja ELi suhted on jõudnud ajaloolisse madalpunkti, sedastab eile õhtul europarlamendis vastu võetud raport, mis analüüsib tolle endiselt kandidaatmaa staatuses riigi ja ühenduse suhteid.

Raporti autor Hispaania sots Nacho Sánchez Amor kutsub Ankarat dokumendis muu seas ausalt hindama, kas türklased tõesti on pühendunud ELiga liitumisele. «Mitte ükski ergutus, mida EL saab pakkuda, ei saa kunagi asendada Türgi poliitilist tahet tagada austus demokraatia, õigusriigi ja põhiõiguste vastu ning saada lõpuks ELi liikmeks,» märgib ta.

Sissejuhatuseks mainib Sánchez Amor hulka mureavaldusi, mida mitmesugused rahvusvahelised organisatsioonid Türgi kohta viimasel kümnendil teinud on: alates europarlamendi resolutsioonist Armeenia genotsiidi 100. aastapäeval ja UNESCO meelehärmist Hagia Sophia mošeeks muutmise üle ning lõpetades ÜRO Küprost puudutavate resolutsioonide ja tõsiasjaga, et Piirideta Reporterite pingereas seisab Türgi 180 riigi seas 154. kohal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles