Meedia: USA luuras taanlaste abiga Euroopa poliitikute järele (1)

Copy
Sihtmärkide hulgas oli ka Saksamaa liidukantsler Angela Merkel
Sihtmärkide hulgas oli ka Saksamaa liidukantsler Angela Merkel Foto: Frederic Kern via www.imago-images.de/imago images/Future Image

USA luuras taanlaste abiga väidetavalt mitme Euroopa poliitiku järele, nende seas Saksamaa, Prantsusmaa, Rootsi ja Norra juhtkond, edastasid eile paljud meediakanalid.

Meedia andmetel luurati poliitikute järele Taani sõjaväe luureteenistuse FE abiga. Teiste seas oli sihtmärkide hulgas Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.

Rootsi rahvusringhääling SVT avaldas informatsiooni koos Saksa, Norra, Taani ja Prantsusmaa meediakanalitega ja see põhineb üheksal erineval allikal, kel oli kõigil ligipääs FE salajastele andmetele.

Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist ütles, et teda teavitati asjast juba rohkem kui nädal tagasi. Hultqvisti sõnul on Taani võimud küsimust kommenteerinud ja tõdenud, et lähedaste liitlaste pealtkuulamine on «vastuvõetamatu».

Operatsiooni nimega Dunhammer juhtis USA riiklik julgeolekuagentuur (NSA) ja see viidi läbi aastatel 2012–2014.

Rootsi uudisteagentuur TT kirjutas samuti, et taanlasi ning ameeriklasi kahtlustatakse Rootsis, Norras, Prantsusmaal ja Saksamaal riigijuhtide ja teiste tipp-poliitikute pealtkuulamises.

Ajakirjanduses ilmunud väited, mille kohaselt USA nuhkis Taani luure abil Euroopa tipp-poliitikute järele, on tõendamise korral äärmiselt tõsised, ütles täna Prantsuse Euroopa asjade minister.

«Asi on äärmiselt tõsine, tuleb uurida, kas meie Euroopa Liidu partnerid taanlased on teinud koostöös Ameerika teenistustega vigu,» sõnas Clement Beaune usutluses raadiojaamale France Info.

Minister lisas, et väga tõsine on ka see, kui selguks, et Washington on ELi juhtide järele spioneerinud.

«Liitlaste vahel peab valitsema usaldus, seepärast on need potentsiaalsed faktid äärmiselt tõsised,» ütles Beaune, kelle sõnul fakte tuleb esmalt kontrollida ja langetada seejärel koostöö suhtes järeldused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles