Biden ärgitab G7 juhte Hiinale väljakutset esitama

Copy
Briti peaminister Boris Johnson ja USA president Joe Biden Inglismaal Cornwallis G7 tippkohtumise eel.
Briti peaminister Boris Johnson ja USA president Joe Biden Inglismaal Cornwallis G7 tippkohtumise eel. Foto: Phil Noble / Scanpix

USA tahab kannustada laupäeval juhtivate tööstusriikide G7 tippkohtumisel demokraatlikke liitlasi esitama Hiinale avalikult väljakutse sunnitöö kasutamise asjus ja avalikustada taristuplaani võistlemaks Pekingiga arenguriikides.

Provokatiivne ettepanek on osa president Joe Bideni algatustest, millega ta loodab panna G7 riigid ühisrindena Hiinaga majanduses võistlema, ütlesid USA valitsuse kõrged ametnikud.

Biden tahab, et G7 liidrid astuksid üksmeelset islamiusku uiguuride ja teiste vähemuste sunnitöö kasutamise vastu Hiinas. USA president loodab, et sunnitöö hukkamõistmine leiab väljenduse ka tippkohtumise lõppavalduses, ehkki mõned Euroopa riigid on seni tõrkunud Pekingiga otsesesse vastasseisu astumast.

G7 üksmeel selles küsimuses saab selgeks pühapäeval, kolmepäevase tippkohtumise lõpus.

Maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse tippkohtumine algas reedel Suurbritannias Cornwallis Carbis Bay kuurordis. Kohtumist võõrustab Briti peaminister Boris Johnson.

See on esimene G7 tippkohtumine pärast 2019. aastat ja esimene Bideni jaoks. Eelmise aasta kohtumine jäeti koroonapandeemia tõttu ära.

Pandeemia on keskne teema ka selle aasta tippkohtumisel. G7 riigid lubavad laiendada vaktsiinitootmist ja jagada maailmas 2023. aastaks laiali miljard vaktsiinidoosi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles