Biden nimetas Apple Daily sulgemist kurvaks päevaks meediavabadusele

Copy
Apple Daily.
Apple Daily. Foto: Liau Chung-ren

USA president Joe Biden nimetas neljapäeval Hongkongi demokraatiameelse ajalehe Apple Daily sulgemist kurvaks päevaks meediavabadusele Hongkongis ja kogu maailmas.

«Pekingi intensiivistunud repressioon on jõudnud sellisele tasemele, et Apple Daily, sõltumatu ajakirjanduse hädasti vajatud kants Hongkongis on nüüd lõpetanud ilmumise. Peking peab lõpetama sõltumatu meedia sihikule võtmise ning vabastama ajakirjanikud ja meediajuhid, kes on kinni võetud,» ütles Biden Valge Maja edastatud avalduses.

Riikliku julgeoleku seaduse alusel suletud Hongkongi demokraatiameelne ajaleht Apple Daily lõpetas neljapäeval ilmumise, teatades, et on türannia ohver.

Kõikjal Hongkongis tekkisid varahommikul järjekorrad inimestest, kes ihaldasid eksemplari lehe viimasest, miljonilisest tiraažist.

Lehe esikülje fotol jätsid ajakirjanikud Apple Daily toimetuse ees rahvahulgale lehvitades lugejatega jumalaga.

26 aastat ilmunud ajalehe sulgemine on järjekordne hoop Hongkongi vabadustele.

Apple Daily oli Pekingile pinnuks silmas, sest toetas häälekalt erihalduspiirkonna demokraatiameelset liikumist ja kritiseeris Hiina autoritaarseid juhte.

«Apple Daily on surnud,» ütles eelmisel nädalal julgeolekuseaduse alusel vahistatud peatoimetaja asetäitja Chan Pui-man hüvastijätukirjas.

«Ajakirjandusvabadusest sai türannia ohver.»

Eelmisel nädalal puistas politsei ajalehe toimetust, vahistas viis selle tippjuhti ja külmutas lehe varad.

Kolmapäeval peeti julgeolekuseaduse alusel kinni Apple Daily juhtiv kolumnist, 55-aastane Li Ping, keda «kahtlustatakse kokkumängus riiklikku julgeolekut ohustavate välisjõududega».

Ajalehe omanik Jimmy Lai oli üks esimesi, kellele esitati süüdistus uue julgeolekuseaduse alusel ja ta mõisteti vangi.

Apple Daily hoiatas esmaspäeval, et ei suuda pärast varade külmutamist töötajatele palka maksta ja on sulgemisohus.

Neljapäeval ilmus lehe viimane paberväljaanne, öösel võeti maha ka Apple Daily veebiportaal ning pandi kinni Twitteri ja Facebooki konto.

Tööta jäi tuhatkond inimest, nende seas 700 ajakirjanikku.

«Hongkonglased kaotasid meediaorganisatsiooni, mis julges oma arvamuse välja öelda ja nõudis tõe kaitsmist,» kirjutasid kaheksa kohalikku ajakirjanike ühendust ühisavalduses ja kutsusid kolleege neljapäeval leina märgiks musta kandma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles