ÜLEVAADE Biden laseb luureametitel uurida kaose tekitanud küberrünnakut

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Joe Biden laupäeval Michiganis küberrünnaku teemal kommentaari andmas.   
Joe Biden laupäeval Michiganis küberrünnaku teemal kommentaari andmas.   Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix

USA president Joe Biden andis luureagentuuridel korralduse teha kindlaks, kes oli küberrünnaku taga, mis võttis rajalt maha sajad Ameerika Ühendriikide ettevõtted, aga ka firmad mujal maailmas, sealhulgas Rootsi toidupoodide keti Coop.

Läinud reedel alanud lunavararünnakuga, millest tulenevaid probleeme pole seni lõpuni lahendatud, seostatakse Vene võimudele lähedast kurikuulsat jõuku REvil, mis sai enim tähelepanu 11 miljoni dollari (9,3 miljoni euro) väljapressimisega lihatööstusettevõttelt JBS Foods tänavu mai lõpus.

Viimatise rünnaku ohvreid oli vähemalt 17 riigis ning nad sattusid küberturvalisuse ekspertide sõnul löögi alla, kuna lunavara võttis sihikule paljude klintidega IT-firmad, mis pakuvad teenuseid distantsilt, vahendas AP.

Tumeveebi tehtud postituses nõudsid rünnakuga seotud häkkerid Reutersi väitel andmete taastamise eest 70 miljonit dollarit (60 miljonit eurot).

«Me ei ole kindlad, et tegemist oli venelastega,» lausus Joe Biden siiski nädalavahetusel Michiganis ajakirjanikele. «Juhul kui seda tehti Venemaa teadmisel ja/või eestvedamisel, siis ma olen juba [Venemaa presidendile Vladimir] Putinile öelnud, et me ka vastame sellistele rünnakutele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles