Orbáni osalus ühisavalduses tõi küsimuse senisest võimsamast paremjõust

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Poola peaminister Mateusz Morawiecki, Ungari peaminister Viktor Orbán ja Itaalia Lega juht Matteo Salvini 1. aprillil Budapestis peetud kohtumisel.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki, Ungari peaminister Viktor Orbán ja Itaalia Lega juht Matteo Salvini 1. aprillil Budapestis peetud kohtumisel. Foto: Szilard Koszticsak/AP/Scanpix

Möödunud nädalal Strasbourgis Sloveenia eesistumist tutvustanud peaminister Janez Janša pidi muuseas vastama ka küsimusele, kas ta järgneb Viktor Orbánile paremtsentrist lahku löömisel.

Janša ja Orbán olid pikalt liitlased paremtsentristlikke erakondi ühendavas Euroopa Rahvaparteis (EPP, Eestist kuulub sinna Isamaa). Nad on jäänud lähedaseks ka pärast seda, kui Fideszi liikmesus EPPs tunamullu kevadel külmutati ja Ungari erakond tänavu märtsis sealt lõpuks lahkus.

Sloveenia põhilise opositsioonierakonna sotside eurosaadik Tanja Fajon süüdistas Janšat sealsamas Strasbourgis europarlamendi plenaarsaalis Orbáni ahvimises. Ning kui teiste ELi riikide liidrid pidasid jaanipäeva ülemkogul Ungari peaministrile loengu geidest ja kristlikust ligimesearmastusest, jäi Janša Orbánit kaitsvale seisukohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles