Ukraina valgevenelasi toetava organisatsiooni juht leiti pooduna (4)

Copy
Vital Šišov.
Vital Šišov. Foto: AFP / Scanpix

Kiievis kadus eile hommikujooksu ajal Ukrainasse saabunud valgevenelasi toetava valitsusvälise organisatsiooni juht Vital Šišov, kes leiti täna pooduna.

Ukraina Valgevene Maja juht Šišov leiti täna hommikul Kiievi pargist pooduna, teatas politsei. «Valgevene kodanik Vital Šišov, kes jäi eile Kiievis kadunuks, leiti täna pooduna ühest Kiievi pargist oma elukoha lähedalt,» teatas politsei avalduses.

Asja uurimiseks algatati mõrvajuurdlus. Politsei sõnul ei välista nad ühtegi võimalust, muu hulgas kahtlustatakse, et tegu võis olla tahtliku tapmisega, mida üritati esitleda enesetapuna.

Politsei sündmuskohal.
Politsei sündmuskohal. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

Ukraina Valgevene Maja süüdistas Šišovi mõrvas president Aljaksandr Lukašenka režiimi.

«Pole kahtlustki, et tegu on tšekistide kavandatud operatsiooniga eesmärgiga kõrvaldada valgevenelane, kes kujutas režiimile tõelist ohtu,» teatas Ukraina Valgevene Maja avalduses.

Aktivist Oleg Ovtšinnikovi sõnul olid Šisovil näol marrastused ning tema nina oli murtud. Sündmuskohal viibinud AFP ajakirjaniku sõnul oli kohale saabunud mitu politseiautot ja mitukümmend politseinikku.

Politsei sündmuskohal.
Politsei sündmuskohal. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

ÜRO kutsus Ukraina võime viima läbi põhjalikku, erapooletut ja efektiivset juurdlust Šišoviga juhtunu osas.

«See annab lisamõõtme meie muredele selle osas, mis Valgevenes toimub,» lausus ÜRO inimõiguste kõneisik Marta Huratado ajakirjanikele. «Olukord halveneb kiirelt.»

«Me oleme näinud seda läinud nädala jooksul kodanikuühiskonna organisatsioonide ja ajakirjanike hirmutamise, kümnete kodanikuühiskonna organisatsioonide laiali saatmise ja teisitimõtlemise tagakiusamise kujul,» ütles ta.

«See peab lõppema. See kodanikuühiskonna, meediatöötajate ja valitsusest lahknevaid seisukohti väljendavate isikute hirmutamine peab lõppema,» teatas Huratado.

«Meelevaldselt kinnipeetud isikud tuleb otsekohe vabastada,» lisas ta. «Me kõik oleme Valgevene üldise olukorra pärast mures.»

Svjatlana Tsihhanovskaja.
Svjatlana Tsihhanovskaja. Foto: POOL/REUTERS/SCANPIX

Opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja väljendas kaastunnet Šišovi lähedastele.

«Valgevenelased ei saa tunda end ohutult isegi välismaal, kuniks on neid, kes üritavad neile kätte maksta ning peita tõde tunnistajaid kõrvaldades,» kirjutas Tsihhanovskaja Telegrami postitatud avalduses.

Lisaks tänas Tsihhanovskaja Ukraina võime mõrvajuurdluse avamise eest.

Organisatsiooni Ukraina Valgevene Maja andmetel otsisid politsei ja vabatahtlikud eile läbi piirkonna, kus Šišov tavaliselt jookseb, kuid mingeid jälgi temast ei avastatud. Šišovi kadumisest andis eile teada tema elukaaslane, kui mees hommikujooksult ei naasnud.

Valgevene ajakirjaniku Tadeusz Giczani sõnul on Šišovi sõbrad Twitteris kirjutanud, et meest jälgiti viimasel ajal. Ka inimõigusühendus Vjasna teatas Telegramis, et sõprade sõnul oli Šišov kinnitanud, et teda on hiljuti jooksmise ajal jälgitud.

Kiievi politsei sündmuskohal.
Kiievi politsei sündmuskohal. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

Šišov kolis Ukrainasse 2020. aasta sügisel pärast liitumist valitsusvastaste protestidega ning aitas Kiievis asutada Ukraina Valgevene Maja.

Ühendus märkis, et nad on korduvalt saanud ähvardusi, muuhulgas võimaliku röövimise ja likvideerimise osas.

Valitsusvälise ühenduse sõnul tegi Šišov kõike alates Ukrainasse saabunud kaasmaalaste aitamisest kuni režiimivastaste protestide korraldamiseni. Šišovi juhitud organisatsioon osutab muu hulgas abi Valgevene migrantidele majutuse ja töö leidmisel.

Paljud valgevenelased on riigist põgenenud pärast seda, kui riigi autoritaarse liidri Aljaksandr Lukašenka režiim alustas eelmisel aastal pärast presidendivalimisi meeleavaldajate vastu vägivalla kasutamist. Lisaks Ukrainale on palju valgevenelasi siirdunud Poola ja Leedusse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles