Iisrael kutsus Poola seaduse tõttu tagasi diplomaadi (1)

Copy
Iisraeli lipud.
Iisraeli lipud. Foto: RONEN ZVULUN/Reuters/Scanpix

Iisraeli välisminister Yair Lapid teatas laupäeval, et andis Iisraeli asjurile Varssavis korralduse kodumaale naasta, kuna Poola president kiitis heaks Teise maailmasõjast lähtuvaid kinnisvaranõudeid takistava seaduse.

«Poola kiitis täna heaks, mitte esimest korda, ebamoraalse, antisemiitliku seaduse,» ütles Lapid avalduses.

«Täna õhtul andsin meie saatkonna asjurile Varssavis korralduse kohe tähtajatult Iisraelisse konsultatsioonideks naasta,» ütles Lapid.

«Uus Iisraeli suursaadik Poolas, kes pidi Varssavisse lahkuma, jääb hetkel Iisraelisse,» teatas Lapid.

Laupäeval Poola presidendi Andrzej Duda heakskiidu saanud seadus näeb ette, et kinnisvara konfiskeerimist saab vaidlustada vaid 30 aasta jooksul. Kuna suurem osa konfiskeerimisi viidi läbi kommunismiperioodil pärast Teist maailmasõda, siis seadus blokeerib paljud võimalikud nõuded, kirjutas AFP.

Iisraeli peaminister Naftali Bennett mõistis seaduse hukka ja nimetas seda häbiväärseks. Seadusega väljendatakse «põlgust holokausti mälestuse suhtes», lisas ta.

«See on ränk meede, mille suhtes ei saa Iisrael ükskõikseks jääda,» ütles ta avalduses.

Iisraeli välisministeerium soovitab, et Poola saadik Iisraelis, kes hetkel on puhkusel, «jätkaks oma riigis puhkamist», ütles Lapid.

«Ta peaks kasutama seda aega, et selgitada poolakatele holokausti tähendust iisraellaste seas,» ütles Lapid.

Seaduse vastu on ka USA ning Lapidi sõnul peab Iisrael kõnelusi ameeriklastega, et arutada võimalikke samme.

Poolas tapeti Teise maailmasõja ajal kuus miljonit poolakat, kellest pooled olid juudid. Pärast sõda riigistasid kommunistidest võimud hulga kinnisvara, mis oli jäänud tühjaks, sest nende omanikud olid surnud või pagenud.

Uus Poola seadus katab nii juutidest kui mittejuutidest nõudmised, kuid aktivistide sõnul mõjutab see juutidest omanikke rohkem, kuna nad ei esitanud oma nõudmisi pärast sõda piisavalt kiiresti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles