Valgevene võimud võtsid sihikule uudisteagentuuri BelaPan

Copy
Valgevene julgeolekutöötaja Minskis 27. märts 2021.
Valgevene julgeolekutöötaja Minskis 27. märts 2021. Foto: BelaPan/AP/Scanpix

Valgevene politsei otsis kolmapäeval läbi sõltumatus uudisteagentuuris BelaPan töötavate ajakirjanike kodusid.

Läbi otsiti BelaPani peatoimetaja Irina Levšina kodu ja seejärel ka toimetus, teatas BelaPanile kuuluv veebileht Naviny.by.

BelaPani peatoimetaja asetäitja Aljaksandr Zaitsev kinnitas samuti, et tema kodu otsiti läbi ning mobiiltelefon, arvuti ja muud seadmed konfiskeeriti. Tema sõnul tehti läbiotsimine avaliku korra rikkumise juurdluse raames.

Hiljem peeti kinni BelaPani raamatupidaja Jekaterina Bojeva ja endine direktor Dzmitri Navažilav ning viidi Minski kinnipidamiskeskusse.

Naviny.by teatas ka, et BelaPani veebileht on maas.

Levšina võeti 72 tunniks vahi alla, teatas tema tütar, edastas agentuur kolmapäeval Telegramis. «Pärast ülekuulamist juurdluskomitees viiakse Levšina Akrestsina eeluurimisvanglasse. Tema juurde lubati advokaat,» edastas agentuur Telegramis, viidates Levšina tütrele.

Valgevene ajakirjanike liit nõuab BelaPani töötajate kohest vabastamist.

«Võite sulgeda sõltumatu meedia, võtta kinni selle töötajad ja inimesi hirmutada. Aga mõtteid ja ideid ei suuda keegi kinni hoida,» ütles organisatsioon avalduses.

BelaPan pole olnud otseselt opositsiooni toetav agentuur, kuid on avaldanud kriitilisi materjale ning toimetust on ka varem läbi otsitud.

Võimud püüavad likvideerida viimasedki teisitimõtlemise kolded ning sundida vaikima opositsiooni, inimõigusorganisatsioonid ja meedia, mis ei allu riigi kontrollile, kirjutas AFP.

President Aleksandr Lukašenko režiimi suhtes kriitilised ajakirjanikud on jäänud viimastel kuudel järjest rängema surve alla ning paljudele on osaks saanud pikk vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles