Saksamaa: Taliban nõustus lubama afgaanidel lahkuda pärast 31. augustit (1)

Copy
Inimeste evakueerimine Kabulist.
Inimeste evakueerimine Kabulist. Foto: Senior Airman Taylor Crul

Taliban lubab afgaanidel, kellel on korras dokumendid, lahkuda Afganistanist ka pärast USA vägede lahkumise tähtaega 31. augustil, teatas kolmapäeval Saksamaa suursaadik Kabulis.

Markus Pötzel ütles Twitteris, et kohtus Talibani läbirääkijate asejuhi Sher Mohammad Abbas Stanikzaiga, kes «kinnitas mulle, et seaduslike dokumentidega afgaanidel on võimalus reisida kommertslendudega pärast 31. augustit».

Berliin ütles, et praegune NATO liitlaste sõjaline operatsioon kaitset vajavate afgaanide evakueerimiseks ei saa pärast ameeriklaste lahkumist enam jätkuda.

Kuid Saksamaa tahab olla kindel, et ohus olevatele afgaanidele, sealhulgas inimõiguste aktivistidele, või Saksa agentuuride kohapealt palgatud endistele töötajatele kindlustatakse turvaline pääs lennuväljale ning äralend riigist ka pärast 31. augustit.

Saksa välisminister Heiko Maas ütles teisipäeval, et Berliin püüab lennuvälja tsiviilosas olevaid inimesi riigist välja toimetada ka pärast 31. augustit.

Kantsler Angela Merkel ütles kolmapäeval, et rahvusvaheline kogukond peab olema Talibaniga dialoogis, kasvõi selleks, et kaitsta NATO vägede 20-aastase kohalolu ajal Afganistanis tehtud edusamme.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles