KOHALIK VAADE Koroonapassi nõue lõhestab Leedut (2)

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik
Copy
Vilniuses puhkesid 10. augustil koroonapasside vastase meeleavalduse järel rahutused, mis nõudsid korrakaitsjate sekkumist. Täna kogunevad vaktsiinivastased uuesti. 
Vilniuses puhkesid 10. augustil koroonapasside vastase meeleavalduse järel rahutused, mis nõudsid korrakaitsjate sekkumist. Täna kogunevad vaktsiinivastased uuesti. Foto: Darius Mataitis/SCANPIX BALTICS

Tavaline on saada palve esitada isikut tõendav dokument näiteks lennuki pardale minnes või end pangas tuvastades. Kuid alates 13. septembrist nõutakse Leedus ka teist dokumenti, et siseneda kaubanduskeskusesse, spordiklubisse või siseruumides toimuvale üritusele. Mõne arvates on seda liiga palju palutud.

Teisipäeval rivistas end Vilniuse ülikooli juurde suur hulk tudengeid. Käsiskanneritega varustatud ülikoolipersonal asus kontrollima iga tudengit ja õppejõudu, kas neil on ikka olemas kehtiv riiklik sertifikaat.

Võimaluste passina tuntud dokument kujutab sisuliselt QR-koodi, mis sisaldab inimese terviseandmeid – see on ühendatud e-tervishoiusüsteemiga, mis näitab, kas inimene on vaktsineeritud, tema koroonaproov kehtib või on ta saavutanud muul moel koroonaviiruse suhtes immuunsuse.

See loob võimaluse elada enam-vähem normaalset avalikku elu pärast kuid kestnud koroonapiiranguid. Üle 70 protsendi leedulastest on vaktsineeritud, kuid koroonajuhtumite arv on taas tõusuteel, ulatudes 700 juhtumini päevas.

Seetõttu ongi alates esmaspäevast vajalik tõend pääsemaks paljudesse avalikesse ruumidesse ja kasutada tavateenuseid. Alles mõne aasta eest oleks see paistnud nagu miski düstoopilisest tulevikust. Nüüd on see reaalsus: alates juunist on üle 900 000 leedulase telefoni riikliku sertifikaadi laadinud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles