Iraagi peaminister pidas Teheranis kõnelusi Iraani uue presidendiga

Copy
Iraagi peaminister Mustafa al-Kadhemi (vasakul) kohtumisel Iraani uue presidendi Ebrahim Raisiga (paremal).
Iraagi peaminister Mustafa al-Kadhemi (vasakul) kohtumisel Iraani uue presidendi Ebrahim Raisiga (paremal). Foto: HO / Iraani presidentuur / AFP / Scanpix

Iraagi peaminister Mustafa al-Kadhemi kohtus pühapäeval äsja ametisse asunud Iraani presidendi Ebrahim Raisiga, et arutada kahe riigi vahelist majanduskoostööd, teatasid ametlikud allikad.

Kadhemi on esimene välisriigi valitsusjuht, kes Raisit külastab, ning temaga on kaasas ka kõrgetasemeline poliitikutest ja ärimeestest koosnev delegatsioon, ütles Iraani riiklik uudisteagentuur IRNA.

Televisioonis näidati, kuidas Iraagi peaministrit tervitab vahetult enne kohtumist Raisiga auvahtkond. IRNA teatel arutati kohtumisel ühishuve ja rahvusvaheliselt aktuaalseid küsimusi.

Pühapäeval peaksid Kadhemi ja Raisi andma ka pressikonverentsi, teatas riigitelevisiooni uudistesait Iribnews .

Iraani läänepoolse naabrina on Iraak püüdnud olla Teherani ja Araabia riikide vahendaja rollis.

Aprillist alates on Iraak püüdnud vahendada läbirääkimisi Saudi Araabiaga, et leevendada kahe rivaali vahel valitsevaid pingeid.

Ühe Iraagi allika teatel tõstatab Kadhemi kohtumisel energiaalase koostöö ning Iraani ja Saudi Araabia suhete teema.

Lisaks arutatakse Iraagi kuue miljardi dollari suurust võlga Iraanile, pärast seda kui Iraan oli sunnitud pöörduma naabri poole, katmaks kolmandikku riigi gaasi- ja elektrivajadusest.

Sel suvel peatas Iraan tasumata võla tõttu ekspordi mitmeks päevaks.

Arvatavalt arutatakse pühapäevasel kohtumisel ka Iraani palverändurite viisaküsimust, kes soovivad reisida Iraagis asuvatesse šiiitlikesse pühakohtadesse.

Iraagi võimud teatasid neljapäeva õhtul uutest kvootidest välismaistele palveränduritele, kes soovivad septembri lõpus teha arbaeeni palverännu šiiamoslemite pühasse Karbala linna.

Kadhemi kabineti teatel tohib osaleda 60 000 Iraani palverändurit varasemalt kinnitatud 30 000 palveränduri asemel.

Arbaeen märgib prohvet Muhamedi tapetud pojapoja imaam Husseini 40 päeva pikkuse leinaperioodi lõppu. Husseini tapsid 680. aastal kaliif Yazidi väed.

Iga-aastasest palverännakust Karbala linna võtab tavapäraselt osa miljoneid inimesi, peamiselt iraaklasi ja iraanlasi, kuid viimasel kahel aastal on välismaistele palveränduritele antud viisade arv pandeemia tõttu olnud äärmiselt piiratud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles