Sudaan teatas ebaõnnestunud putšikatsest

Copy
Sild Sudaani pealinnas Hartumis 21. september 2021.
Sild Sudaani pealinnas Hartumis 21. september 2021. Foto: Marwan Ali/AP/Scanpix

Sudaanis leidis täna aset ebaõnnestunud riigipöördekatse, teatas riigimeedia ja valitsus.  

«On toimunud ebaõnnestunud riigipöördekatse, rahvas peab seda vastustama,» teatas riiklik ajakirjandus.

Kõrge valitsusallikas ütles AFP-le, et riigipöörajad püüdsid üle võtta riigi meediahoonet, kuid ettevõtmine kukkus läbi.

Kõrgema sõjalise allika järgi olid katsega seotud grupp ohvitsere, kes kiiremas korras "peatati".

Pealinnas Hartumis pole võimud liikumiskeeldu andnud, sealjuures kulgeb liiklus sujuvalt armee peakorteri lähistel, kus mitu kuud kestnud meeleavaldused kukutasid kahe aasta eest pikaajalise presidendi Omar al-Bashiri.

Praeguse valitsuse teatel oli riigipöörajate näol tegemist Bashiri režiimi sõjaväelastest ja tsiviilisikutest toetajatega. 

Sudaani julgeolekujõud sulgesid aga üle Niiluse jõe viiva silla, mis ühendab Hartumi ja selle kaksiklinna Omdurmani.

Sudaanis on võimul üleminekuvalitsus, mis koosneb nii tsiviilisikutest kui sõjaväe esindajatest. See asus ametisse pärast Bashiri kukutamist 2019. aastal ning selle ülesanne on juhtida riik tsiviilvalitsuse alla.

Üleminekut on raskendanud sügavad poliitilised lõhed ja kroonilised majanduslikud probleemid, mis päriti Bashiri režiimilt.

Valitsus on viimastel kuudel vastu võtnud majandusreformid, et täita Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) võlaleevenduse tingimusi. Paljud kohalikud on reformide suhtes, nagu näiteks riigitoetuse ulatuslik kärpimine, meelepaha väljendanud, kirjutas AFP.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles