Punane Rist: Afganistanis on kinni pandud üle 2000 tervishoiuasutuse

Copy
Tänavale heidetud aegumistähtaja ületanud ravimid Jalalabadis 7. september 2021.
Tänavale heidetud aegumistähtaja ületanud ravimid Jalalabadis 7. september 2021. Foto: Shafiullah Kakar/SIPA/Scanpix

Afganistani tervishoiusüsteem on kokku kukkumas ning kogu maal on kinni pandud üle 2000 tervishoiuasutuse, ütles neljapäeval Punase Risti kõrge ametnik.

Rahvusvaheline Punase Risti ja Punase Poolkuu Föderatsioon (IFRC) hoiatab, et äärmine rahapuudus on viinud Afganistani tervishoiusüsteemi huku äärele.

«Inimesed võivad nõustuda veel mõne nädala ilma palgata töötama,» ütles IFRC Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna direktor Alexander Matheou.

«Aga kui ravimid täiesti otsa saavad, kui ei saa enam tulesid põlema panna, kui ole kliinikusse tulijale mitte midagi pakkuda, panevad nad uksed kinni.»

Nelikümmend aastat kestnud sõja tõttu kehvas seisus majandus seiskus sanktsioonide ja välisabi katkemise tõttu täielikult, kui Taliban augustis võimu haaras.

See seab eriti raskesse olukorda tervishoiusektori, mida enne Talibani võimu juhtisid peamiselt välisrahastusega vabaühendused.

«Üle 2000 tervishoiuasutuse on suletud,» ütles Matheou neli päeva kestnud Afganistani-visiidi lõpus.

Üle 20 000 tervishoiutöötaja ei tööta enam või töötab seadusliku palgata, lisas ta. Üle 7000 neist on naised.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) hoiatas eelmisel nädalal, et Afganistani tervishoiuasutustest toimib alla viiendiku ja kahel kolmandikul on hädavajalikud ravimid otsas.

Sel võivad olla kurvad tagajärjed muu hulgas ka võitluses koroonapandeemiaga.

Afganistanis on vaktsineeritud umbes protsent elanikkonnast ja üle miljoni vaktsiinidoosi ootab kasutamist. Need aeguvad aasta lõpus, ütles Matheou.

Afganstani Punane Poolkuu, mis on tegutsenud riigis aastakümneid ja ka Talibani aladel, kuulub IFRC võrgustikku ja tal on üle riigi 140 kliinikut.

Need on aasta algusest saadik teenindanud umbes miljonit inimest ja töötavad ka praegu ning varasemast suurema koormusega, sest teisi tervishoiuasutusi suletakse pidevalt, ütles Matheou.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles