Türgi kutsus 10 riigi üleskutse tõttu välja nende suursaadikud

Copy
Türgi filantroop ja kodanikuühiskonna aktivist Osman Kavala.
Türgi filantroop ja kodanikuühiskonna aktivist Osman Kavala. Foto: Anadolu kultuurikeskus / AFP / Scanpix

Türgi kutsus teisipäeval välja kümne riigi, sealhulgas Saksamaa ja USA suursaadiku seoses nende üleskutsega vabastada kohtuotsuseta vangis viibiv Türgi aktivist, ütles anonüümseks jääda soovinud Türgi diplomaatiline allikas.

Pariisis sündinud filantroop ja kodanikuühiskonna aktivist, 64-aastane Osman Kavala viibib alates 2017. aastast ilma kohtuotsuseta trellide taga ning juhtum on pingestanud Türgi suhteid lääneriikidega.

Kavalale on osaks saanud rida süüdistusi alates 2013. aasta protestidest ja lõpetades 2016. aasta ebaõnnestunud riigipöördekatsega. Kavala eitab kõiki süüdistusi.

Inimõigusrühmitused ja mõned lääneriikide valitsused peavad tema vangistust sümboliks president Recep Tayyip Erdoğani järjest kasvavast sallimatusest igasugusele vastupanule.

Esmaspäeval tehtud avalduses kutsusid Kanada, Taani, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa ja Holland, Uus-Meremaa, Norra, Rootsi ja USA üles «juhtum kiiresti ja õiglaselt lahendama».

«Jätkuv kohtuistungiga viivitamine heidab varju demokraatiast lugupidamisele, õigusriigile ja läbipaistvusele Türgi kohtusüsteemis,» ütlesid nad.

Saatkonnad kutsusid Türgit üles järgima Euroopa Nõukogu ettekirjutusi, mille liige Türgi on juba 1950. aastast.

Euroopa Nõukogu hoiatas septembris, et alustab Türgi suhtes distsiplinaarmenetlust juhul kui Kavalat ei vabastata enne järgmist, 30. novembrist 2.detsembrini toimuvat Euroopa Nõukogu kohtumist.

Istanbuli kohus määras järgmise kohtuistungi 26. novembrile.

Suursaadikud saabusid Türgi välisministeeriumisse Ankaras teisipäeva hommikul, kinnitas Türgi allikas AFP-le.

Türgi siseminister Süleyman Soylu sarjas saatkondade ühisavaldust esmaspäeva õhtul Twitteris.

«On vastuvõetamatu, et suursaadikud annavad soovitusi ja teevad kohtusüsteemile ettepanekuid käimasoleva kohtuasja osas,» ütles Soylu.

«Teie soovitused ja ettepanekud heidavad varju teie arusaamistele seadustest ja demokraatiast.»

Türgi justiitsminister Abdulhamit Gül ütles esmaspäeva õhtul Twitteris, et «ühelgi suursaadikul pole õigust teha soovitusi või ettepanekuid meie kohtutele».

«See teadmatus piiridest heidab varju õigusriigile,» lisas Gül.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles