Guantánamo vang kirjeldas väärkohtlemist CIA poolt (1)

Copy
Majid Khan aastal 2018.
Majid Khan aastal 2018. Foto: Center for Constitutional Rights/AP/Scanpix

Kuubas Guantánamo lahes asuvas USA vangilaagris hoitud mees kirjeldas esimeses sarnases tunnistuses vandekohtule, kuidas USA Luure Keskagentuuri (CIA) uurijad teda väärkohtlesid. 

Kahtlusalune mõisteti 26 aastaks vangi reede pärastlõunal, kui ta oli tunnistanud üles, et aitas islamiäärmuslikku organisatsiooni Al-Qaeda, ütles üks Guantánamo pressiesindaja.

Majid Khan peeti kinni pärast 11. septembri terroriakte USA-s 2001. aastal.

Varasema kokkuleppe alusel võidakse ta lasta vabaks juba järgmisel aastal pärast 19 aastat vangistust USA võimude käes.

Neljapäeval kirjeldas ta vandekohtule, kuidas CIA teda kolm aastat piinas. Sellist tunnistust pole USA kohtuvõimud varem esitada lubanud.

Khanil lubati esitada oma tunnistus kokkuleppe alusel, kui ta ei avalda salastatud informatsiooni.

Ta rääkis kohtule, kuidas ta riputati alasti kettidega osaliselt üles pimedas kongis, samal ajal kui mängis vali muusika ja valvurid kallasid ta üle jääkülma veega. Ta oli nii mitu päeva. Khani sõnul teda seal ei toidetud.

CIA salavanglates teadmata riikides pandi Khani sõnul ta jäävanni ning tema pead hoiti vee all.

Vaid paar päeva pärast tema kinnipidamist Pakistanis Karachis 5. märtsil 2003 tunnistas Khan enda sõnul ülekuulajatele, et tegi Al-Qaedaga koostööd. Khani sõnul jagas ta uurijatele rühmituse kohta informatsiooni.

«Mil iganes mind piinati, ma ütlesin neile, mida ma arvasin, et nad tahavad kuulda. Ma valetasin, lihtsalt et väärkohtlemine lõppeks,» sõnas Khan 39 lehekülge pikas avalduses.

«Mida rohkem ma koostööd tegin ja nendega rääkisin, seda rohkem mind piinati.»

Piinamine kestis tema sõnul kolm aastat.

Ülekuulajad ähvardasid teha haiget Khani perekonnale USA-s ja vägistada tema õe, ütles Khan.

Kõige hullem kogu läbielatust oli Khani sõnul korduvad klistiirid ja sundtoitmine päraku kaudu, mis tekitasid talle jäädavaid vigastusi. Kord suruti tema pärakusse roheline aiavoolik, et teda dehüdreerida.

«CIA meedikud vägistasid mu,» ütles ta.

Khan kasvas üles Pakistanis ja kolis USA-sse 16-aastaselt. Al-Qaedaga liitus ta Pakistanis 2002. aastal, kui ta üritas leida seal endale pruuti. Khan tunnistas üles, et ühines vandenõuga Pakistani presidendi tapmiseks. Samuti toimetas ta 50 000 dollarit Indoneesia Al-Qaeda liitlastele, mida kasutati pommirünnakus ühe hotelli vastu.

Khani sõnul ei ole ta enam samasugune kergesti mõjutatav nooruk. «Ma tõrjun Al-Qaedat, ma tõrjun terrorismi.»

Samuti ütles ta, et andestab enda väärkohtlejatele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles