Raport tõi esile Etioopia konflikti äärmise jõhkruse

Copy
Õhurünnaku tagajärg Tigray pealinnas Mek'eles 20. oktoobril 2021.
Õhurünnaku tagajärg Tigray pealinnas Mek'eles 20. oktoobril 2021. Foto: AP/Scanpix

ÜRO inimõigusvolinik kritiseeris kolmapäeval Etioopia Tigray provintsis rullunud konflikti äärmist jõhkrust, viidates aruandele, mis peab võimalikuks, et osalised on sooritanud «inimsusevastaseid kuritegusid». Mässuliste väitel on pealinna enda kontrolli alla saamine võib-olla ainult nädalate küsimus. 

Michelle Bachelet rõhutas vajadust tuua kuritarvituste täideviijad õigusemõistmise ette.

«Tigray konflikti iseloomustab äärmine jõhkrus,» märkis ÜRO inimõiguste ülemvolinik avalduses.

«Meie dokumenteeritud rikkumiste ja kuritarvituste tõsidus rõhutab vajadust võtta vastutusele kõigi poolte kurjategijad,» kinnitas Bachelet.

Enne seda oli inimõigusvoliniku büroo koos Etioopia Inimõiguskomisjoniga (EHRC) läbi viinud ühisuurimise eri poolte kuritarvituste osas alates Tigray konflikti puhkemisest aasta tagasi.

Etioopia peaminister Abiy Ahmed saatis väed Tigray piirkonda eelmise aasta 3. novembril, et peatada ja teha relvituks Tigray Rahvavabastusrinne (TPLF), mis oli väidetavalt rünnanud riigi relvajõude.

2019. aasta Nobeli rahupreemia laureaat Abiy lubas kiiret võitu, kuid selle aasta juunis olid juba mässulised võtnud kontrolli suurema osa Tigray üle tagasi.

Kolmapäeval avaldatud raport tuleb pärast seda, kui Etioopia kuulutas välja üleriigilise eriolukorra ja käskis teisipäeval Addis Abeba elanikel valmistuda kodude kaitseks, kartes, et Tigray mässulised võivad pealinna rünnata.

Ühisraport katab perioodi 3. novembrist 2020 kuni selle aasta juunini, mil Etioopia valitsus kuulutas välja ühepoolse relvarahu.

Raport tõi muude kuritarvituste kõrval esile kohtuvälised hukkamised, piinamise ja seksuaalvägivalla ning asus seisukohale, et paljude rikkumiste puhul võib tegemist olla inimsusevastaste ja sõjakuritegudega.

«See aruanne annab kõigile pooltele võimaluse tunnistada vastutust ja võtta kohustus konkreetsete meetmete näol ohvrite kahjude hüvitamiseks ja jätkusuutliku lahenduse otsimiseks, et lõpetada miljonite inimeste kannatused,» ütles EHRC juht Daniel Bekele ühisavalduses.

Samuti märkisid uurijad, et nad olid silmitsi oluliste julgeolekualaste ja administratiivsete väljakutsetega ega saanud teha vajalikke visiite kõigisse Tigray piirkondadesse.

ÜRO inimõigusbüroo ja Etioopia valitsuse poolt loodud EHRC koostöö tekitas samal ajal kahtlusi nende saadud tulemuste erapooletuses. Kahtlused süvenesid, kui Etioopia saatis eelmisel kuul välja seitse ÜRO ametnikku, kelle hulgas oli ka üks inimõigusbüroo uurija.

Enne aruande avaldamist väitis Tigray Rahvavabastusrinne, et EHRC osalus ÜRO partnerina rikub erapooletuse põhimõtet.

Raport põhineb 269-l intervjuul ohvrite ja tunnistajatega, kirjeldab endeemilisi piinamisi, mille puhul on ohvreid pekstud elektrikaablite ja metalltorudega ja lastud tahtlikult nälgida.

Tuhanded tsiviilelanikud olid sunnitud tapmiste, vägistamiste ja varade hävitamise hirmus ning kättemaksu ja etnilise vägivalla eest põgenema, seda eriti Tigray lääneosas.

Aruandes kajastuvad ka Etioopia valitsusvägesid toetanud Eritrea sõjaväe toime pandud vägivallateod.

Tehakse ettepanek, et ÜRO-l tuleb moodustada rahvusvaheline uurimismeeskond, mis aitaks koguda tõendeid tulevase võimaliku kriminaaluurimise tarvis. 

Etioopia kodusõja tsiviilelanikest põgenikud ühes varjupaigaks muudetud koolis, 9. oktoober 2021. 
Etioopia kodusõja tsiviilelanikest põgenikud ühes varjupaigaks muudetud koolis, 9. oktoober 2021. Foto: Tiksa Negeri/Reuters/Scanpix

TPLF-i mässulised ja nendega liidus olev Oromo Vabastusarmee (OLA) on valitsusvägede vastu enda sõnul viimastel päevadel edusamme teinud.

OLA pressiesindaja Odaa Tarbii ütles, et relvarühmituse eesmärgiks on Abiy valitsuse kukutamine. Valitsusjuhi võimult kõrvaldamine on «juba kindel», lisati.

«Kui asjad kulgevad praegusel trajektooril, siis me räägime kuudest, kui mitte nädalatest,» ütles pressiesindaja, kommenteerides pealetungi Addis Abeba suunal.

Etioopia valitsuse kehtestatud eriolukorra alusel võivad võimud relvajõududesse värvata kõik sobivas vanuses kodanikud, kel on relvad. Samuti on neil õigus peatada meediaettevõtete tegevus, kes nende hinnangul «otseselt või kaudselt» annavad moraalset toetust TPLFile, teatas rahvusringhääling Fana.

TPLFi pressiesindaja Getachew Reda sõnul annavad need meetmed voli vangistada või tappa Tigray elanikke, millal iganes seda soovitakse.

«Ajal, mil režiim vangub kokkuvarisemise veerel, käivitavad Abiy ja tema käsilased raevuka terrorivalitsuse,» kirjutas ta Twitteris.

Kolmapäeval kiitis föderaalvalitsus heaks uue õhurünnaku Tigrays, mis võttis sihtmärgiks Adi Bukray linnas asuva TPLFi sõjaväe väljaõppelaagri, ütles Etioopia valitsuse esindaja.

TPLF on viimaste päevade jooksul haaranud kontrolli Amharas, umbes 400 kilomeetrit pealinnast Addis Abebast põhjas asuva kahe linna üle.

Valitsus eitab väiteid TPLFi territoriaalvõitude kohta, mis võivad tähendada suurt strateegilist edusammu mässulistele.

Suur osa Põhja-Etioopiast on kommunikatsioonisulus ning ajakirjanikele on ligipääs piiratud, mille tõttu on äärmiselt raske ka uudiseid lahinguväljalt sõltumatult kinnitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles