Meedia: Egiptus kasutas Prantsuse sõjaväe abi tsiviilisikute tapmiseks

Copy
Egiptuse sõjaväekolonn.
Egiptuse sõjaväekolonn. Foto: HANDOUT/REUTERS

Egiptus on kasutanud Prantsuse sõjaväelt saadud luureandmeid salakaubaveos kahtlustatavate tsiviilisikute tabamiseks ja tapmiseks, ilmneb uuriva ajakirjanduse portaali Disclose pühapäevasest artiklist.

Kahe riigi ühismissioon, mis kandis nime Sirli, oli mõeldud luureandmete edastamiseks džihadismiohu kohta Egiptuse läänepiiril Liibüaga, kirjutas Disclose lekitatud dokumentidele viidates.

«Põhimõtteliselt seisnes missioon... otsingute läbiviimises Läänekõrbes, et teha seireks ja luureks mõeldud kerglennuki abil kindlaks võimalikud Liibüast lähtuvad terroriohud,» seisis artiklis.

«Meeskonna (prantslastest) liikmed mõistsid väga kiiresti, et egiptlastele edastatud luureandmeid kasutatakse salakaubaveos kahtlustatavate tsiviilisikute tapmiseks,» kirjutas veebisait.

Prantsuse sõjaväelased teavitasid regulaarselt oma ülemusi teabe kuritarvitamisest, lisati.

Disclose tugines oma aruandes sadadele salastatud dokumentidele operatsiooni kohta. Lekitatud dokumentide kohaselt olid Prantsuse sõjaväelased aastatel 2016–2018 seotud vähemalt 19 õhurünnakuga tsiviilisikute vastu.

Operatsioon Sirli sai alguse 2016. aasta veebruaris Francois Hollande’i presidentuuri ajal. See jätkus hoolimata Prantsuse sõjaväeluure (DRM) ja õhujõudude kahtlustest luureandmete kasutamise suhtes, tõdes Disclose.

Üks selline märgukiri adresseeriti Prantsusmaa kaitseministrile Florence Parlyle 22. jaanuaril 2019, enne Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni ametlikku Egiptuse-visiiti.

Ent sellest hoolimata Prantsuse sõjaväelased Egiptusest ei lahkunud.

Ei Prantsusmaa presidentuur ega ükski sõjaväejuht ei vastanud uurimist läbi viinud ajakirjanike küsimustele.

Uudisteagentuur AFP pöördus pühapäeva pärastlõunal samal teemal armee eest vastutava ministeeriumi ja Prantsuse presidentuuri poole, kes kumbki taaskord kommenteerida ei soovinud.

Kuigi Prantsusmaa on väljendanud soovi suunata oma relvaeksport ümber rohkem Euroopale, on Egiptus endiselt üks selle peamisi kliente.

Prantsusmaa müük kasvas Egiptuses märkimisväärselt, kui endine sõjaväejuht Abdel Fattah al-Sisi seal 2014. aastal võimule sai. Sest ajast alates on Egiptus ostnud Prantsusmaalt hävitaja Rafale, fregati, neli korvetti ja kaks helikopterikandjat Mistral.

2020. aasta detsembris andis Macron Sisile Auleegioni suurristi, mis on kõrgeim autasu, mida Prantsusmaal pakkuda on, kutsudes esile inimõigusaktivistide pahameele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles