Diplomaat: Leedu ei kuula Hiina palveid Taiwani esinduse nime asjus

BNS
Copy
Taiwani Leedu-esinduse silt.
Taiwani Leedu-esinduse silt. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Leedu ei võta kuulda Pekingi palveid Taiwani esinduse nime asjus, kurtis Pekingi Vilniuse saatkonna ajutine asjur Qu Baihua kolmapäeval ja soovitas vead parandada.

«Me oleme üksnes nime Taiwan või Taiwani vastu, me ei vastusta Leedu ja saare valitsusvälist koostööd ega majandus-, kultuuri- ja ärisidemeid,» ütles Qu ajakirjanikele.

«Meie palved kõlavad Leedus kurtidele kõrvadele.»

Hiina diplomaadi sõnul on seda küsimust arutatud Leedu esindajatega rohkem kui üks kord, aga mingit positiivset vastust ei ole saadud.

Taiwani esinduse nime all büroo avamine rikub ühe Hiina põhimõtet, millest Leedu on Pekingiga diplomaatilisi suhteid luues kohustunud kinni pidama, osutas Qu.

«Me ärgitame teie valitsust oma viga mõistma ja soovitame Leedu juhtidel vead parandada ning mitte alahinnata hiina rahva otsustavust, tahet ja suutlikkust kaitsta oma riiklikku julgeolekut ja territoriaalset terviklikkust.»

Qu lisas, et Hiina turgu ei suuda kompenseerida ükski teine riik, sest see on üks maailma suuremaid.

Diplomaadi sõnul riivas Leedu agressiivne käitumine hiina rahva tundeid ning see kahju tuleb heastada.

«Esimene ja täitsaim samm on nimemuutus. See on väga tähtis. Büroo tuleb nimetada Taipei bürooks. See oleks vastuvõetav.»

Asjur lisas, et Peking soovitab Leedul järgida ühe Hiina poliitikat ja loobuda ametlikest kontaktidest Taiwani võimudega.

«Me ei ole valitsusväliste ärisuhete vastu,» sõnas ta.

Riigi julgeolek on esikohal nii Hiina kui Leedu jaoks, ning Vilnius peaks mõistma Taiwani büroo avamise võimalikke tagajärgi, hoiatas Qu.

«Poliitiline vundament on tõsiselt kannatada saanud, selle mõju ulatub paljudesse valdkondadesse: poliitikasse, majandusse, kultuuri. See mõjutab ka turismi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles