Saksamaa, Prantsusmaa, Venemaa ja Ukraina peavad Pariisis kõnelusi

Copy
Saksa kantsleri nõunik Jens Plotner (vasakul), Dmitri Kozak (keskel) ja Prantsuse presidendi nõunik Emmanuel Bonne kõnelustel Venemaal Arhangelskojes 6. jaanuar 2022.
Saksa kantsleri nõunik Jens Plotner (vasakul), Dmitri Kozak (keskel) ja Prantsuse presidendi nõunik Emmanuel Bonne kõnelustel Venemaal Arhangelskojes 6. jaanuar 2022. Foto: Grigory Sysoyev/POOL/TASS/Scanpix

Venemaa ja Ukraina delegatsioonid kohtuvad kolmapäeval Pariisis eesmärgiga vähendada pingeid seoses Venemaa vägede suurendamisega oma naaberriigi piiril.

Kohtumisel osalevad ka Prantsusmaa ja Saksamaa kõrged diplomaadid. Kõnelused toovad seega kokku Ida-Ukraina relvakonflikti 2015. aasta Minski rahulepete osapooled.

Venemaad esindab nõndanimetatud Normandia formaadi kõnelustel asepeaminister Dmitri Kozak ning Ukrainat presidendi nõunik Andri Jermak. Samuti on kohal Emmanuel Macroni ja Olaf Scholzi diplomaatilised esindajad.

Prantsusmaa ja Saksamaa üritavad juhtida Venemaad ja Ukrainat pingete leevendamise rajale, ütles Macroni abi varem.

Pärast kõnelusi esinevad kõneluste pooled pressikonverentsil.

Venemaa on toonud enam kui 100 000 sõdurit oma naaberriigi piirile ja viib läbi või valmistab ette õppusi Valgevenes ja Krimmi poolsaarel. Lääneriigid on ähvardanud Venemaad suurte majandussanktsioonidega, juhul kui see tungib Ukrainasse.

Macron peaks pidama Putiniga telefonikõne reedel.

Venemaa, Ukraina, Prantsusmaa ja Saksa liidrid kohtusid viimati 2019. aasta detsembris. Kõrgemad diplomaatilised esindajad neljast riigist kohtusid ka mullu jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles