ÜLEVAADE Venemaa plaanib Ukrainas provokatsioone (4)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Venemaa ja Valgevene ühisõppused Bresti lähistel. 
Venemaa ja Valgevene ühisõppused Bresti lähistel. Foto: Belarusian Defence Ministry Press Service/Handout/EPA/Scanpix

Ameerika Ühendriikide luure paljastas Venemaa väidetava plaani lavastada video Ukraina vägede rünnakust Venemaa kontrollitud territooriumile või venekeelse elanikkonna vastu, et kasutada seda ettekäändena Ukraina ründamiseks.

Pentagoni sõnul avaldati luureandmetele tuginev informatsioon Venemaa plaani ennetamiseks. «Me oleme venelaste sellist tegevust varemgi näinud ja usume, et on tähtis /.../ see avalikuks teha,» lausus Pentagoni kõneisik John Kirby ajakirjanikele.

Huvitaval kombel on artikkel pealkirjaga «Kuidas Venemaa viib läbi libaoperatsioone» ka Ühendriikide Gruusia saatkonna veebilehel.

Seal märgitakse: «2008. aastal saatis Venemaa tunnusmärkideta sõdurid Gruusiasse rahutusi provotseerima. Kui Gruusia valitsus vastas, tungis Venemaa sisse. Ja 2014. aastal sisenesid Venemaa eriteenistused Ukrainasse, tehes näo, et on kohalikud omakaitsejõud, ning hõivasid valitsushooned, viies Venemaa okupatsioonini Krimmis.»

Seekord oli Venemaal väidetavalt plaanis lavastada video, mis kujutaks Ukraina sõjaväe rünnakut kas Venemaa territooriumile või Ida-Ukraina venekeelse elanikkonna vastu. Video pidanuks olema detailne ning täis võikaid kaadreid laipadest ja plahvatuse järel hävinud paikadest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles