Türgi opositsioonijuhid arutasid vastuhakku Erdoğani süsteemile

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Chine Nouvelle / Sipa / Scanpix

Kuue Türgi opositsioonipartei juhid kohtusid laupäeval, et töötada välja riigi valitsussüsteemi tulevikustrateegia, mis näeb ette kauaaegse presidendi kukutamist.

Parteijuhid ütlesid avalduses, et Türgis on ajaloo sügavaim poliitiline ja majanduskriis, milles on süüdi presidentaalse täitevvõimu süsteem.

Opositsiooni ühine eesmärk on muuta Türgi valitsemine tugevdatud parlamentaarseks süsteemiks.

President Recep Tayyip Erdoğani nime kordagi ei nimetatud, aga avaldused ei jäta kahtlust opositsiooni sihis ta võimult tõrjuda.

Opositsioonijuhid olid varem pidanud kahepoolseid kohtumisi, aga laupäeval kogunesid kõik asjaosalised ja sõlmisid kokkuleppe, mille üksikasjad on lubatud avaldada 28. veebruaril.

Kohtumisest ei võtnud osa suuruselt teine opositsioonierakond kurdimeelne Rahvademokraatlik Partei. Valitsus on seda viimasel ajal jõuliselt rünnanud, erakonna paljud liikmed on pandud vangi süüdistatuna sidemetes kurdi mässulistega.

Üle 11 aasta peaministriametit pidanud Erdoğan valiti presidendiks 2014. aastal. Toona oli ametikoht suuresti tseremoniaalne, ent 2017. aastal kiitsid valijad heaks presidentaalse täitevvõimu süsteemi, millega kasvas oluliselt Erdoğan võim peaministri ja parlamendi arvelt.

Aasta hiljem valiti ta uuesti presidendiks.

Järgmised parlamendi- ja presidendivalimised on kavas 2023. aasta juunis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles