NATO kõnelused Soome ja Rootsiga on õigel teel

Copy
NATO logo Soome ja Rootsi lipu taustal.
NATO logo Soome ja Rootsi lipu taustal. Foto: Andre M. Chang/ZUMA Press Wire/Scanpix

Kõnelused Türgi kõhkluste ületamiseks seoses Soome ja Rootsi eeldatava NATO liikmeks saamisega sujusid hästi, kinnitas täna Horvaatia minister.

«Arvan, et arutelu on õigel teel ja loodan, et jõuame viljaka lõpparutelu ning hea tulemuseni,» ütles Horvaatia välisminister Gordan Grlić Radman enne Berliinis toimuvaid kõnelusi NATO välisministrite vahel.

Päev varem kohtusid Soome ja Rootsi välisministrid kaitsealliansi ametikaaslastega, sealhulgas Türgi esindajaga, et tema vastuväidete üle aru pidada.

Türgi on süüdistanud Põhjamaid ja eriti suure türgi vähemusega Rootsit selles, et seal antakse lahkelt peavarju kurdi äärmusrühmitustele ning Türgis 2016. aasta riigipöördekatses süüdistatud islamivaimuliku Fethullah Güleni toetajatele.

Samal ajal on Türgi märku andnud valmisolekust NATO kandidaatriikidega neid küsimusi arutada.

Luksemburgi välisminister Jean Asselborn möönis, et Türgiga on mõnikord raske, kuid avaldas samuti lootust eriarvamuste ületamiseks.

Slovakkia välisminister Ivan Korčok oli veel optimistlikum, öeldes, et on lahenduse leidmises «täiesti kindel».

NATO kandidaatriikide jaoks terendab ka nõndanimetatud hall periood, mil liitumistaotlus on esitatud, kuid liikmeks saamise protsess pole veel lõppenud.

Saksa välisminister Annalena Baerbock märkis, et selle ebaselge staatusega aja miinimumini viimiseks «teeb Saksa valitsus kõik väga kiire ratifitseerimisprotsessi nimel».

Soome välisminister Pekka Haavisto kinnitas laupäeval, et suur osa NATO riike on lubanud Soome ja Rootsi liikmeks saamise taotluste kiiret menetlemist parlamentides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles