Saksamaal tahetakse väidetavale koonduslaagri valvurile vangistust (2)

Copy
Endine Natsi-Saksamaa Sachsenhauseni koonduslaager Oranienburgis 26. jaanuar 2022.
Endine Natsi-Saksamaa Sachsenhauseni koonduslaager Oranienburgis 26. jaanuar 2022. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Saksa prokurörid taotlesid teisipäeval viieaastast vangistust 101-aastasele mehele, kes oli väidetavalt Teise maailmasõja ajal natside koonduslaagris valvur.

Kohtualust Josef S.-i süüdistatakse SS-i (Schutzstaffel) liikmena 3518 vangi tapmisele kaasaaitamises Berliinist põhja pool Oranienburgis asunud Sachsenhauseni laagris aastatel 1942-1945.

Prokurör Cyrill Klement ütles, et kohtualune nõustus «ohvrite dehumaniseerimisega», vahendas uudisteagentuur dpa.

Josef S.-i üle on peetud alates oktoobrist kohut Neuruppinis, istungid on toimunud Brandenburgis.

Ta on kohtus väitnud, et ei tea Sachsenhauseni laagrist midagi, ehkki süüdistajad on esitanud dokumendid, kus figureerib tema nime ning sünniaja ja sünnikohaga SS-i valvur.

Kohtuprotsess lõpeb 1. juunil ja otsus tehakse teatavaks 2. juunil.

Sachsenhausen laagris peeti aastatel 1936-1945 kinni üle 200 000 inimese, nende seas juudid, romad, režiimivastased ja geid. Kümned tuhanded surid nälga, haigustesse ja sunnitööst tingitud kurnatusse, kuid langesid ka meditsiinieksperimentide ja SS-i süstemaatiliste hävitusoperatsioonide ohvriks.

Tapetute arvu kohta on erinevaid hinnanguid, millest mõned ulatuvad 100 000-ni, kuid teadlased peavad tõenäolisemaks 40 000-50 000.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles