Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia ja Rumeenia toetavad Ukrainale kandidaatriigi staatuse andmist (2)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (vasakul) ja Prantsuse president Emmanuel Macron Kiievis 16. juuni 2022.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (vasakul) ja Prantsuse president Emmanuel Macron Kiievis 16. juuni 2022. Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/Scanpix

Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia ja Rumeenia toetavad Ukrainale kohe Euroopa Liidu ametliku liikmekandidaadi staatuse andmist, ütles Prantsuse president Emmanuel Macron neljapäeval Kiievis.

«Me kõik neljakesi toetame kohest liikmekandidaadi staatust,» ütles Macron pressikonverentsil, millest võtsid osa ka Saksa kantsler Olaf Scholz, Itaalia peaminister Mario Draghi ja Rumeenia president Klaus Iohannis.

President Volodõmõr Zelenskõi on püüdnud Venemaa sissetungi algusest saati mõjutada EL-i Ukrainat kiiresti liikmeks võtma ning ootab ühenduselt vastust juuni lõpuks.

Paljud Euroopa riigid toetavad põhimõtteliselt Ukraina liikmesust, kuid hoiatavad, et selleni jõudmiseks kulub aastaid, kui mitte aastakümneid.

Kui Ukrainale kandidaadistaatus antakse, tuleb tal täita ranged tingimused.

«Selle staatusega kaasneb teekaart ning selle juures tuleb arvestada ka olukorda Balkanil ja naabruses, eriti Moldovas,» ütles Macron.

Prantsusmaa on juuni lõpuni EL-i eesistuja.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles 11. juunil, et komisjon annab sel nädalal selge signaali Ukraina liikmetaotluse kohta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles