Otsustati Texase koolitulistamispaiga saatus (1)

Copy
Uvalde, Texase osariigis.
Uvalde, Texase osariigis. Foto: Brandon Bell / AFP / Scanpix

Texase võimud võtsid täna vastu otsuse lammutada massimõrva asukoht, kus 24. mail tapeti 19 last ja kaks täiskasvanut, vahendab the Guardian.

«Minu arusaamine – ja meil toimus arutelu [koolipiirkonna] nõukogu esindajaga – on selline, et kool lammutatakse. Sellesse kooli ei saa lastel ega õpetajatel paluda tagasi minna,» kommenteeris otsust Uvalde linnapea Don McLaughlin.

Kodanike seas on kasvav nördimus politsei reageerimiskiiruse üle, sest relvastatud ohvitserid ootasid koolimajja sisenemisega 70 minutit.

«Politsei tegevus oli suur ebaõnnestumine ja vastandlik kõigele, mida kriisiolukorras tegema peaks,» lisas Texase osariigi avaliku turvalisuse nõunik Steve McCraw.

McCraw sõnul takistas sündmuskohal viibinud kohalik politseiülem Pedro Arredondo teistel ohvitseridel koolimajja sisenemast, mis oleks tulistaja potentsiaalselt varem kahjutuks teinud ja ohvrite arvu vähendanud.

«Arredondo otsustas, et ohvitseride elud olid laste eludest tähtsamad,» lisas McCraw.

«Ohvitseridel olid relvad, mida lastel ei olnud. Ohvitseridel olid soomusvestid, mida lastel ei olnud. Ohvitseridel oli väljaõpe, mida koolitulistajal ei olnud,“ nentis McCraw.

Eile teatasid USA senaatorid kokkuleppest relvavägivalla seaduseelnõu osas, mis karmistab tulirelvade ostjate taustakontrolli, kohustab rohkem müüjaid läbi viima taustakontrolli ja karmistab relvakaubitsejatele määratavaid karistusi. Samuti maksaks see raha osariikidele ja kogukondadele, kes loovad kooliohutust ja vaimset tervist edendavaid teemalgatusi.

McLaughlin ei täpsustanud lammutustööde alguse täpset kuupäeva.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles